Звіт про професійно-ознайомчий розділ практики студентів першого курсу кафедри географії України, що навчаються за ОПП “Урбаністика, просторове планування і регіональний розвиток”

03.07.2024 | 11:33

Студенти-бакалаври кафедри географії України першого курсу, група ГРФУ-11с (ОПП “Урбаністика, просторове планування і регіональний розвиток”, спеціальність – 106 “Географія”) завершили професійно-ознайомчий підрозділ урбаністичної навчальної практики (керівники: доцентки Оксана Стецюк і Галина Лабінська).
Спочатку студентки і студенти відвідали Центр міської історії, в якому прослухали лекцію про специфіку його діяльності та дослідницькі проєкти, ознайомилися з бібліотекою, медіатекою та простором Центру, налагодили комунікацію.
За час навчальної екскурсії до району Софіївка студенти ознайомилися з історичними передумовами його формування (від часу проведення Галицької крайової виставки, 1894 р.), особливостями забудови з відвідинами просторів меморіальних музеїв Михайла Грушевського та Івана Франка, звернули увагу на ревіталізацію окремих вілл по вул. Уласа Самчука.
У Стрийському парку завітали до Сенсотеки, оцінили її вплив на зростання громадської активності серед мешканців Софіївки, а особливо серед осіб з обмеженими можливостями й, у першу чергу, з порушеннями зору. Працівниці Сенсотеки усіляко сприяли нашим студентам у спробах скористатися книжками з шрифтом Брайля, покататися на спареному велосипеді, а деяким охочим відчути сповна ті обмеження, які мають особи, що пересуваються на колісному кріслі. У парку група мала можливість пройтися частиною так званого “Скульптурного маршруту”, організованого у межах щорічного “Львівського тижня скульптури”, який складається з вісьмох сучасних скульптур із колекції Канівського мистецького об’єднання “ЧервонеЧорне”.
Ще одним важливим елементом практики став візит до Jam Factory Art Centre у районі Підзамче. Новий культурний простір у Львові постав після дев’яти років ревіталізації. У нього доволі оригінальна просторова структура: “чорний куб” з театральною сценою, офісна будівля, вежа, кафе, екопаркінг з сонячними панелями, три великі оглядові тераси, панорамами з яких студенти охоче насолоджувалися. В експозиційних залах триває перша мистецька виставка “Наші роки, наші слова, наші втрати, наші пошуки, наші ми”. Група отримала унаочнення впливу подібних проєктів на середовище житлового кварталу, почула про шляхи налагодження контактів з місцевими мешканцями, захоплено оцінила якість проведеної реставрації об’єкту колишньої фабрики повидла.
На завершення практики частина студентів узяли участь у участь у другому Міжнародному урбаністичному форумі у Львові (Lviv Urban Forum)
За результати практики кожен із студентів підготував звіт, який включав індивідуальне завдання – аналіз діяльності різних урбаністичних інституцій у рідних для студентів групи поселеннях, а також вивчення міжнародного досвіду діяльності подібних структур, на прикладі обраного студенткою/студентом іноземного міста.