З 6 по 15 серпня 2019 року відбулася практика “Strefamy krajeobrazow Europu” магістрів географів-екологів університету м. Вроцлав

07.10.2019 | 11:52

Згідно Договору про сіпвпрацю між Львівським національним університетом імені Івана Франка і Вроцлавським університетом (Польща) з 6 по 15 серпня 2019 року відбулася практика “Strefamy krajeobrazow Europu” магістрів географів-екологів університету м. Вроцлав. Почалася практика у Львові і завершилася м. Кракові (Польща). В Українських Карпатах вона тривала два дні на базі Чорногірського географічного стаціонару ЛНУ імені Івана Франка (відбулися навчальні екскурсії по Чорногорі і в смт Верховину). В подальшому маршрут пролягав територіями Румунії, Угорщини, Словаччини і Польщі. Керівники від університету м. Вроцлав – доктори Піотр Овчарик та Бартош Корабієвський, від Львівського національного університету імені Івана Франка – доцент кафедри фізичної географії Павло Шубер.

Під час проходження практики вивчались питання формування і функціонування гірських геосистем Карпат, їх трансформація під впливом господарської діяльності людини, структура їх просторової організації, типи господарювання, культурні традиції населення гірських територій в межах України, Румунії, Угорщини, Словаччини і Польщі. Поряд з цим проводилися наукові дослідження із застосуванням дендрологічного методу для виявлення наслідків кліматичних змін на деревну і чагарникову рослинність у високогір’ї ландшафту Чорногори.

В процесі практики був здійснений вихід на найвищу вершину Українських Карпат (г. Говерла – 2061 м), відбулося ознайомлення з роботою сніголавинної “Пожижевська” та Високогірного біологічного стаціонару “Пожижевська” Інституту екології Карпат НАН України, учасники  практики відвідали етнокультурні центри Гуцульщини – смт Верховину і с. Криворівню, де ознайомилися з природними, господарськими та культурними особливостями краю.

Далі маршрут пролягав через м. Рахів, центр Європи (с. Ділове, Україна) в Румунію, де були відвідані в Мармароських Карпатах м. Саранта з церквою-музеєм святого Іоана Пері, м. Сегет Мармароський, комуна Будешті з церквою з більш як 400 – літньою історією побудованою з дерева (занесена у спадщину ЮНЕСКО) і місто  Бая-Маре.

Потім маршрут практики проходив територією Угорщини по Притисненській низовині та передгір’ї Вулканічних Карпат (м. Богач – виноградарство і виноробство, м. Егер – історичний і культурний центр, м. Казар – відоме проявами активної ерозійної діяльності в туфах неогенового вулканізму, замок в м. Сомоська на базальтовому вулкані, що активно використовується в геотуризмі та геопарк “Бюккі” – віртуальна подорож в мезозойську еру).

В Словаччині учасники практики відвідали м. Люченець та перетнули впоперек кристалічний масив Низьких Татр, що дало можливість порівняти їх природу і господарське освоєння з флішовими і вулканічними Карпатами. Завершилася практика в Кракові.