Відвідини Народного музею метрології

11.11.2016 | 12:06

4 листопада 2016 р. студенти ГРФ–36 кафедри конструктивної географії і картографії, які вивчають курс “Стандартизація довкілля” відвідали Народний музей метрології. Тема лекції: “Метрологія і метрологічна діяльність в Україні”.
Кожного дня ми потребуємо знати точний час, температуру повітря на вулиці, масу чи об’єм продуктів, які купуємо в магазині чи на ринку, швидкість, з якою їдемо. Це все є можливим завдяки метрологічним приладам, які уможливлюють отримання об’єктивної інформації. У Львові є місце, в якому зібрано всі необхідні пристрої.
Народний музей метрології та вимірювальної техніки при Львівському регіональному державному центрі стандартизації, метрології та сертифікації створено з ініціативи колективу Центру в 1984 р., з нагоди 200-річчя державної метрологічної служби в Галичині, якому немає аналогів не тільки в Україні, але і в жодній з країн колишнього СРСР.
Профіль Музею – технічний, загальна площа складає 150 м2, а фондові колекції налічують понад 500 одиниць вимірювальної техніки, значна частина яких є унікальною. Музей функціонує на громадських засадах при Державному підприємстві “Львівстандартметрологія”, займає 3 зали першого поверху будинку організації.
Унікальна колекція музею відтворює розвиток метрології з кінця XIX ст. до наших днів, а історичні матеріали розповідають про виникнення різних видів вимірювань. Тут представлено такі експозиційні розділи: історія створення засобів вимірювання; розвиток метрології в Україні та за її межами; вимірювальні прилади, виготовлені на приладобудівних заводах Львівщини.
Цікавим є і сам будинок, адже тут колись мешкав Ян Лям (Jan Lam) – польський письменник, літописець подій у Львові у другій половині XIX століття. Існує припущення, що саме Ян Лям є автором визначення «батяр» (baciar, baciarz), яке стало невід’ємною частиною львівського лексикону.
Відвідини музею є цінною допомогою при вивченні курсу стандартизації і метрології, передбаченого планами багатьох вищих та середніх навчальних закладів, про що свідчать численні записи у книзі відгуків.
Студенти вдячні екскурсоводу Сидорку І. І. за цікаву розповідь.

Текст підготувала Петровська М. А.