Відкрито туристичний сезон у НПП «Північне Поділля»

04.05.2017 | 09:49

Студенти третього курсу кафедри фізичної географії відкрили туристичний сезон у НПП «Північне Поділля». Свою весняну мандрівку географи розпочали із славнозвісного села Гавареччина, що у Золочівському районі Львівщини. Перед виходом на екологічно-пізнавальний туристичний маршрут «Маркіянові місця» мандрівники відвідали майстерню місцевого гончаря Івана Луковського, який продовжує непереривні у поколіннях давньовічні традиції народного ремесла з виготовлення славнозвісної чорнодимленоїгаварецької кераміки. Споглядаючи на гончарний круг, студенти із захопленням спостерігали як у натруджених руках майстра-гончаря із невеличкої грудки глини створюються глиняні вироби домашнього ужитку – чашки, миски, макітри, кухлики, свічники та інші. Після цього юні географи і самі спробували власними руками створити глиняні вироби, а також оглянули піч-горн, в якій випікається чорнодимлена кераміка та послухали цікаву розповідь провідників-гідів з НПП «Північне Поділля» про процеси її випалу.
Окрім того в селі Гавареччина студенти-географи побували коло історичної неповторної у своїй конструкції криниці, глибина якої сягає 54 метри, відвідали музей-криївку, що у лісовому масиві на околиці села, та дізналися багато цікавого з історії нелегкого життя й боротьби гавареччан.
Долаючи маршрут через мальовничий весняний буковий лісостан, студенти оглянули розкопи військових бліндажів періоду Другої світової війни, зокрема позиції Української дивізії «Галичина», що була у вкладі військ Вермахту боролася проти «червонозоряних» завойовників, а також кам’яні штольні та невеличку водойму із романтичною назвою «Болото дикої свині». На не заліснених ділянках екологічного маршруту «Маркіянові місця» юні туристи мали унікальну нагоду бачити як в природному середовищі з-поміж сухої торішньої трави зростають такі рідкісні на теренах Львівщини рослини як горицвіт весняний, вовчі ягоди пахучі, сон-трава, відкасник татарниколистий та інші види флори, що занесені до Червоної книги України.
Завершилась мандрівка студентів-географів на несказанно-барвистій Підлисецькій горі, що є комплексною пам’яткою природи у складі заповідних територій НПП «Північне Поділля» і на сьогодні має назву «Гора Маркіяна Шашкевича». Там, на самій вершині гори, біля величавого пам’ятного хреста, встановленого у 1911 році на честь 100-річчя від дна народження будителя національної свідомості українців Галичини, мандрівники розповіді про отця Маркіяна Шашкевича, споглядали чарівні краєвиди, де сходяться північно-західні землі Подільської височини та східні рівнинні території Малого Полісся, а також почули багато цікавого від своїх провідників-природоохоронців про Головний європейський вододіл, що пролягає у цій місцевості й розділяє потоки річок на басейни Чорного і Балтійського морів.

Джерело :https://www.facebook.com/permalink.php?story