Відбувся науковий семінар студентського екологічного гуртка

27.04.2016 | 15:09

25 – 26 квітня відбувся науковий семінар студентського екологічного гуртка географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка на тему:

«30 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції: екологічні, соціально-економічні наслідки та загрози». 

Небайдужі студенти та викладачі спільно із ліквідатором аварії полковником запасу Судіцином М.В. обговорили соціальні аспекти наслідків трагедії та переглянули документальний фільм про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Обговорили стратегію ліквідації аварії, яка виявила повну непідготовленість системи і суспільства до подібних катастроф, брак ефективних засобів радіаційного контролю і захисту,  необізнаність населення про газрози. Викликала справедливу критику закритість інформації та зайва політизація чорнобильських питань для підтримки міжнародного іміджу колишнього СРСР. Згадали тисячі ліквідаторів – героїв, часто добровольців, що ризикували власним здоров’ям і життям. І хоча цих людей ми згадуємо лише на річниці трагедії, вони заслужили велику шану за самовідданість, безмежну мужність та вірність обов’язку.

Про сучасний стан зони відчуження та перспективи її використання дискутували із доцентом кафедри конструктивної географії і картографії Євгеном Івановим. Як використати забруднені території з позицій раціонального природокористування? Чи потрібен Україні «могильник ядерних відходів»? Які реальні площі радіоактивного забруднення території України? Всі ці запитання не мають однозначної відповіді і потребують виважених управлінських рішень

Доцент кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Богдана Сенчина підняла іншу, не менш цікаву тему – реакції живих організмів на радіоактивне забруднення. Розповіла про відновлення багатьох типових та рідкісних представників біоти, створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника  для підвищення бар’єрної функції Чорнобильської зони відчуження, стабілізації гідрологічного режиму та реабілітації забруднених територій.

Зацікавлення і запитання викликали враження про туристичну мандрівку у зону відчуження Ігора Івашківа, представника громадської організації “Експлорер”.

Чорнобильська аварія – це величезна трагедія, яка показала, наскільки тісним і взаємопов’язаним став світ у ядерну епоху. Водночас, це символ мужності та героїзму багатьох тисяч людей, які пройшли радіоактивне пекло. Із роками гострота пережитої трагедії  притуплюється, а молодь вже мало що знає про неї. Тому головний висновок цього семінару – необхідність  усвідомлення уроків Чорнобильської катастрофи, збереження пам’яті та відповідальність за прийняття значимих рішень.

Текст Ірини Койнової