Відбувся мініфутбольний турнір, присвячений пам’яті Героя України Михайла Гамкала

31.10.2022 | 21:01

30 жовтня 2022 року відбувся благодійний турнір з мініфутболу, присвячений пам’яті Героя України Михайла Гамкала – доцента кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка, який віддав своє життя у бою з російськими окупантами 18 серпня цього року.

Метою турніру був збір коштів на потреби 103-ої окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України (103 ОБрТрО) А7015. Змагання об’єднало команди зі Львова, Дрогобича та Самбора. Львівський університет представляла команда «Географ-ЛНУ» – колектив, який є традиційним учасником і призером турнірів в межах Львівщини.

Президент команди «Географ-ЛНУ», доцент кафедри туризму і друг Михайла Гамкала Андрій Манько перед початком турніру розповів про позитивні людські риси Михайла Зеноновича, його неперевершене почуття гумору, патріотизм, активність та життєлюбство. «Ми повинні пам’ятати про наших Героїв, повинні продовжувати їхні добрі справи і задуми», – висловив переконання Андрій Манько.

Заступник декана географічного факультету Євген Тиханович подякував організаторам турніру та усім учасникам за «ініціативність, небайдужість та громадську позицію: «Висловлюю щуру вдячність командам та усім небайдужим, хто долучився до організації та проведення цього благодійного турніру. Це одна з перших спортивних акцій імені Героя України Михайла Гамкала. У подальшому плануємо проводити ще змагання з волейболу та настільного тенісу».

«Сьогоднішньою акцією ви вселили в серця людей, які зараз з нами і які перебувають віддалено, ще одну зернину віри у те, що зламати український дух неможливо», – додав також Євген Тиханович.

Ідея турніру повністю себе виправдала, адже змаганнями вдалося не лише вшанувати пам’ять Михайла Гамкала та усіх борців за волю України, а й  зібрати  понад 9 тисяч гривень на потреби ЗСУ.

Щодо самих змагань на мініфутбольному полі, то вони принесли і учасникам, і глядачам традиційно видовищну гру, справжню боротьбу й емоційність, яка можлива лише під час футбольних двобоїв. У результатів призерами турніру стали: 1. ФК «Романтик» (Самбір); 2. ФК «Шалені» (Дрогобич); 3. ФК «Географ-ЛНУ» (Львів); 4. ФК «Географ-ЛНУ-2» (Львів) та 5. ФК. «Альфа» (Львів).

Дружина Михайла Гамкала Ольга Карпінська подякувала усім, хто береже пам’ять про Героя України. «Ми зараз усі творимо історію. І ті, хто зібрався на турнірі є частиною нашої історії, нашого сьогодення і нашого майбутнього… І ми обов’язково переможемо, бо ми на своїй землі!», – наголосила Ольга Карпінська.

Нагадаємо, доцент кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Гамкало загинув у селі Благодатне Миколаївської області 18 серпня 2022 року внаслідок мінометно-артилерійського обстрілу російських окупантів.

Михайлові Зеноновичу було 45 років, 20 з яких він працював на географічному факультеті Львівського університету, досліджуючи туристично-рекреаційний потенціал Карпатського регіону та активні форми туризму. Як науковець Михайло Гамкало подолав шлях від ґрунтознавця-еколога до фахівця у галузі краєзнавства, активного туризму, країнознавства. Відтак, його любов до географії, Українських Карпат, мандрів проходила червоною ниткою на усіх щаблях його навчальної, наукової, практичної та педагогічної діяльності.

21 жовтня 2022 року на полонині Закукул встановили стелу на вшанування пам’яті Михайла Зеноновича. Також пішому маршруту «Чорногірський географічний стаціонар ЛНУ ім. Івана Франка – полонина Закукул» у найближчому майбутньому мають намір присвоїти ім’я Героя України Михайла Гамкала.

 

Джерело