Українсько-польська експедиція

15.09.2016 | 15:16

З 10 по 19 липня 2016 р. відбулася міжнародна загальногеографічна експедиція природно-територіальними комплексами гірських хребтів Чорногора, Гринява та Чивчини. Загальна кількість учасників складала 20 осіб: 11 з республіки Польща (м.Бидгощ, університет Казимира Великого) та 9 з України (Львівський національний університет ім.. І.Франка) (ФОТО).
Експедиція стартувала із гуцульського села Кваси, яке розташовано в долині річки Чорна Тиса. Це село ще називають «столицею мінеральних вод», так як знаходиться значна кількість джерел артезіанських слабковуглекислих, миш’яковистих, хлоридно-гідрокарбонатно-кальцієво-натрієвої та інших вод.
Вирушивши з с. Кваси, маршрут був прокладений по території Карпатського біосферного заповідника, а точніше по природно-заповідному масиві Чорногора. В його межах на належному рівні прознаковані туристичні маршрути, вказані назви полонин та відстані до кожної з них, що сприяє швидкому пересуванню по маршруту. Першою вершиною повз яку проходив маршрут була г. Квасов-Менчул (1305,2 м), пройшовши який ми вийшли на полонину Менчул. Полонина повністю функціонує, а також тут знаходиться Біологічний стаціонар ЛНУ та одна з найвисокогірних православних церков України – церква Івана Хрестителя.
Потрапивши у високогір’я Чорногори маршрут був спрямований на г. Петрос (2020,2 м) звідки відкривається чудова панорама на Чорногору та долину р. Тиса. Після цієї вершини експедиція рухалась до найвищої точки України – г. Говерла (2061 м), починаючи з якої маршрут пролягав головним Чорногірським хребтом. Він проходив через вершини: Брескул (1911,5 м), Пожижевська (1822,2 м), Данцеж (1855,7 м), Туркул (1933,2 м) до озера Несамовите, яке відоме тим, що воно у формі серця. Впродовж маршруту можна було споглядати високогірну рослинність цієї території, особливості геологічної будови, а саме особливості залягання пластів порід та численні льодовикові кари, які є окрасою всього рельєфу (
Рухаючись далі головним хребтом повз вершину Ребра (2001,1 м) ми спустились в кар під Гутин-Томнатиком (2016,4 м) до найвисокогірного озера України – оз. Бребенескул. Після цього, експедиція продовжила маршрут головним хребтом в сторону г. Піп-Іван Чорногірський (2020,5 м), звідки рухаючись через г. Смотрич (1898 м) спустилась до села Шибене. Таким чином нам вдалось пройти майже весь Чорногірський ландшафт головним його хребтом, чим була завершена перша частина міжнародної загально географічної експедиції природно-територіальними комплексами гірських хребтів Чорногора, Гринява та Чивчини.
Маршрут продовжувався з села Шибене на полонини Гриняв. Першою була полонина Луковиця, представлена широкими луками, входить до складу Гринявського лісництва. Тут відновлені туристичні притулки, в яких можна комфортно зупинитися. Найвищі вершини – г. Погребина (1605,3 м), г. Баба Людова (1581,7 м).
В межах Гринявських гір є полонина Дуконя, в межах якої знаходиться Дуконський чоловічий монастир.
Значна частина маршруту проходила територією національного природного парку «Верховинський», який був створений у 2010. Тут добре прознаковані головні маршрути та вказані назви полонин.
Геокомплекси Гриняв від Чивчин розділяє річка Чорний Черемош. Найвищою вершиною території є гора Чивчин (1769 м). головне пасмо вершин проходить вздовж державного кордону України та Румунії. На цій території знаходиться полонина Палениця – це найвище плоскогір’я України. На деяких полонинах ведеться випас худоби (корови та кози).
В долині Чорного Черемошу розташоване село Буркут (900 м н.р.м.) – найдавніша польска бальнеологічна здравниця. Село відоме джерелом з мінеральною водою типу «Єсентукі», «Боржомі», яка називається «Буркут», що означає кисла, винна вода.