Участь представників кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій у VІІІ Міжнародній конференції«Органічна переробка та торгівля:їжа нового покоління»

12.11.2021 | 17:49

2 листопада 2021 р. відбулась VІІІ Міжнародна конференція «Органічна переробка та торгівля:їжа нового покоління». Щороку для проведення конференції організатори визначають головний вектор, навколо якого формують програму заходу, а також відповідно до неї запрошують провідних міжнародних і вітчизняних спікерів, які діляться новітнім досвідом в обраній сфері. У 2021 р. ключовою тематикою конференції було обрано органічне харчування для дітей.

Усвідомлюючи важливість та актуальність таких науково-практичних заходів для професійного зростання майбутніх фахівців, к. т. н., доцент кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій Маслійчук О. Б. спільно зі студентами третього курсу спеціальності 181 «Харчові технології» стали слухачами конференції, під час якої отримали можливість дізнатись про сучасні тренди у сфері дитячого органічного харчування.

Тематика конференції була розподілена за такими змістовними напрямками:

  • органічні продукти у реформі шкільного харчування;
  • аналітика ринку органічних харчових продуктів;
  • інструменти посилення торгівлі органічними товарами;
  • міжнародний досвід органічної їжі у школах;
  • тренди у світовому харчуванні для дітей.

Під час конференції спікери розкрили важливі теми щодо переробки та торгівлі органічними харчовими продуктами для дітей, поділилися досвідом та власним баченням розвитку цієї галузі. Доповідачі обговорили питання державних пріоритетів у сфері виробництва та обігу органічних харчових продуктів; здійснили аналіз ринку готових для споживання органічних харчових продуктів для дітей в Україні; виділили ключові інструменти стимулювання торгівлі органічними товарами та збільшення їх обігу; охарактеризували готовність торгових мережздійснювати спеціальне позиціонування органічних продуктів для дітей; акцентували увагу на важливості упаковки як невід’ємного елементу органічності продуктів.

Надзвичайно актуальними були дискусії навколо питання про виклики,  з якими стикаються ті заклади освіти, яківже прийняли рішення вводити органічну продукцію у шкільне харчування для дітей. У цьому контексті було розглянуто міжнародний досвід практичного впровадження органічного харчування у школах світу; окреслено аспекти, на які доречно звернути увагу виробникам органічного харчування для дітей, а також обговорено питання щодо заохочення дорослих робити вибір на користь саме органічного харчування.

 

Конференція проводиться під патронатом Міністерства економіки України за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). З української сторони організатором заходу є громадська спілка «Органічна Україна» у партнерстві з ТОВ «Органік Стандарт» та OrganicInfo.ua. Захід відбувся у форматі онлайн на платформі Zoom, що дозволило залучити до участі широку аудиторію.

 

Науково-педагогічний колектив кафедри готельно-ресторанної справи та харчових технологій географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка і студенти висловлюють подяку ГС «Органічна Україна» за можливість приєднатися до міжнародної зустрічі професійної наукової спільноти, ознайомитись з новими трендами у сфері органічного харчування, а відтак провадити власні наукові дослідження в актуальному напрямку органічного харчування для дітей.