Символ сходження Святого Духа в університетській аудиторії: на географічному факультеті триває реставрація унікальних фресок

09.06.2020 | 11:46

У 2016 році в аудиторії № 26 географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка у процесі ремонту виявили справжню знахідку – настельний розпис, на якому зображено голуба з німбом. У християнській традиції голуб з німбом є символом сходження Святого Духа. Упродовж декількох десятиліть унікальний розпис був прихований під товстим шаром штукатурки, проте історичну справедливість врешті відновлено – реставраційні роботи на завершальному етапі. Напередодні одного з найбільших християнських свят – Трійці – представники ректорату, профспілкової організації та історичного факультету ознайомилися з процесом проведення реставрації розпису й обмінялися думками щодо подальшої роботи, спрямованої на відновлення нашої історичної спадщини.

Приміщення географічного факультету Університету має свою цікаву й захопливу історію – його побудували у 1889 році за проєктом Сильвестра Гавришкевича, як один із корпусів Львівської греко-католицької духовної семінарії. У 1929 році з ініціативи митрополита Андрея Шептицького тут відбулося відкриття Греко-католицької богословської академії, першим ректором якої був Йосип Сліпий. Після того, як 1939-го радянська влада закрила семінарію, її приміщення перейшли у розпорядження Університету.

Дослідники схиляються до гіпотези, що автором цих фресок може бути відомий на той час художник Петро Холодний, адже саме він робив розпис каплиці Духовної семінарії.

Натомість декан географічного факультету Володимир Біланюк обґрунтовано висловлює припущення, що автором віднайденого розпису ймовірно є художник Павло Ковжун. «Павло Ковжун розписував одну із лекційних авдиторій (авль) Львівської богословської академії.  За своє коротке життя він створив тисячі квадратних метрів орнаментів і картин, саме йому належать складні орнаментальні композиції. Тому приходимо до висновку, що відновлені фрески таки вийшли з-під пензля Ковжуна. Водночас ми відкриті до дискусії із фахівцями-мистецтвознавцями», – стверджує Володимир Біланюк.

Над реставрацією настельного розпису працює студент Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша Олег Кіра.