Студентська ландшафтно-краєзнавча експедиція кафедри фізичної географії «Вивчення ландшафтів Західного регіону України і ландшафтних комплексів Головного карпатського вододілу у межах Чорногори»

23.10.2015 | 16:09

З 1 по 4 жовтня 2015 року відбулася студентська ландшафтно-краєзнавча експедиція кафедри фізичної географії «Вивчення ландшафтів Західного регіону України і ландшафтних комплексів Головного карпатського вододілу у межах Чорногори» в якій взяло участь більше 40-ка студентів 2, 3 і 4-го курсів, а також аспіранти і викладачі.

В перший день експедиції автобусний маршрут пролягав через населені пункти: Львів – Стрий – Долина – Богородчани – Старуня – Надвірна – Ворохта – Чорногірський географічний стаціонар. Під час маршруту учасники мали змогу ознайомитися з ландшафтами Розточчя і Опілля, Передкарпаття і Карпат, їхньою антропогенною модифікованістю та цікавими ландшафтно-краєзнавчими об’єктами, зокрема, озером техногенно-вибухового походження біля с. Угерсько (фото) і палаючим грязьовим вулканом біля с. Старуня (фото).

Під час другого дня експедиції відбулася традиційна «посвята» у ландшафтознавці студентів третього курсу, які обрали навчання за спеціалізацією «фізична географія». Впродовж цілого дня відбувалися конкурси і забави, в ході яких 3 команди учасників змагались у кмітливості, винахідливості, фізичній спритності, кулінарній і музичній майстерності. Після чого, увечері, біля карпатської ватри і відбулась «посвята» (фото). Пройшовши процедуру поїдання загадкової страви, отримавши позначення бурим гірсько-лісовим ґрунтом і прочитавши текст посвяти, студенти-третьокурсники урочисто були оголошені «ландшафтознавцями». Співи біля ватри додавали чудового настрою учасникам.

В третій день експедиції учасники пройшли сонячною, злегка припорошеною снігом Чорногорою за маршрутом ЧГС – оз. Насмовите – г. Ребра – г. Шпиці – ЧГС (фото). Увечері, біля ватри, продовжувались конкурси і співи. Переможці конкурсів одержали цінні (їстивні) подарунки.

Крім того, 2–4 жовтня частина учасників експедиції (студенти, аспіранти, викладачі) провели експдиційні ландшафтні дослідження у басейні річки Лазещина в межах ландшафту Чорногора: шлях від стаціонару до с. Лазещина подолали на автомобілі, далі 6 км до притулку «Козьмещик», де була база експедиції, – пішки. Польове ландшафтне картування проводили трьома бригадами в басейнах трьох потоків – Форесок, Козьмещик і Лазещина. Були здійснені також гідрологічні дослідження на річці Лазещина та відібрані проби води і ґрунтів для подальших лабораторних аналізів (фото).

В останній, четвертий день експедиції відбулася ландшафтно-краєзнавча екскурсія за маршрутом: ЧГС – Надвірна – Галич – Рогатин – Бібрка – Львів, під час якого учасники ознайомилися з ландшафтами гірської частини басейну р. Прут, ландшафтами Пригорганського Передкарпаття і Опілля.