Студентка географічного факультету представила українську молодь на Конференції ООН зі зміни клімату

17.11.2021 | 11:58

За сприяння UNICEF студентка географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ніна Рубаха стала представницею української молоді на наймасштабніший події з питань зміни клімату – 26-тій Конференції Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату (COP26).

Конференцію проводили у Глазго (Шотландія) з 1 по 12 листопада 2021 року (на рік пізніше, ніж планувалося, через пандемію COVID-19). Подія відбувалась у партнерстві між Великобританією та Італією, у ній взяли участь країни, які підписали Рамкову конвенцію ООН про зміну клімату (РКЗК ООН) – договір, який набув чинності 1994 року.

Ключовими завданнями Конференції Організації Об’єднаних Націй зі зміни клімату стали активізація зусиль щодо реалізації Паризької угоди, адаптація для захисту громад і природних середовищ існування, мобілізація фінансів, глобальна взаємодія та спільнотворення. Захід об’єднав світових лідерів, національні уряди, неурядові організації та активістів із майже 200 країн світу для обговорення питань зміни клімату та прийняття рішень і зобов’язань щодо того, як найкраще подолати цю проблему.

Право і честь представляти українську молодь на Конференції студентка Університету отримала завдяки своїй активній громадській діяльності та науковим інтересам. Ніна є членкинею громадської організації «Плато», яка займається адаптацією Львова до наслідків кліматичної зміни. Організація адвокує кліматичне питання на рівні органів місцевого самоврядування, популяризує тему природоорієнтованих рішень (ПОР) та реалізовує ПОР у межах міського простору.

В рамках навчання на магістерській програмі «Геоекологічні інформаційні системи» студентка пише кваліфікаційну роботу на тему «Зміна клімату та кліматична політика міста Львова». Відтак, перетин наукових інтересів та громадської позиції стали переконливим аргументом у відбірковій анкеті.

Сама ж Ніна вважає свою участь у Конференції результативною і цінною. «Цього літа світ нагадав мешканцям Львова про таку глобальну проблему як зміна клімату. Повалені дерева, підтоплені вулиці, людські жертви та знищення інфраструктури вкотре дали поштовх рухатись у напрямку вивчення питання зміни клімату. Конференція допомогла мені ширше глянути на проблему, почути про досвід інших країн, поділитися своїм досвідом та в результаті використати нові знання у своїй науковій роботі та громадській діяльності. Конференція – можливість для молоді бути почутими», – ділиться думками Ніна.

Участь у Конференції молоді з України передбачає налагодження потенційних зв’язків та каналів комунікації між представниками інших країн, висвітлення проблем та перспектив розвитку молодіжної політики в контексті зміни клімату. Так, наприклад, на СОР26 відбулась зустріч української делегації з офіційними представниками YOUNGO та UNICEF. Сторони обговорили можливі формати співпраці та залучення України до глобальної ініціативи, яка підкреслює той факт, що зміна клімату є кризою для дітей та молоді – «Декларації про Дітей, Молодь та Кліматичні Дії». Уряд України за підтримки UNICEF продовжить зусилля щодо залучення до Декларації.

«Ми б хотіли щоб голос молоді став вирішальним і для Львова у формуванні кліматичної візії. На COP26 колишній президент США Барак Обама наголосив: «Найважливіша енергія у кліматичному русі надходить від молодих людей. Причина проста – вони зацікавлені у цій боротьбі більше, ніж будь-хто інший». Справедливість між поколіннями закріплена в Паризькій угоді. Аби зробити цей принцип реальністю, першим кроком є ​​робота з молоддю як рівноправними партнерами у переговорах щодо зміни клімату. Молодь з усього світу є потужним агентом змін, що несе нові інноваційні ідеї та зелену свідомість. Молодь власними зусиллями бореться за своє кліматичне просвітництво, наполягає на більш амбітних політичних реакціях і кліматичних діях, а також притягує уряди та бізнес до відповідальності», – акцентує Ніна Рубаха.

Ми вітаємо Ніну із цим важливим кроком на її професійному шляху та бажаємо енергії й наснаги для втілення усіх амбітних планів і високих мрій.