Семінар – диспут в Екологічній інспекції для магістрів-географів.

28.09.2016 | 14:43

27 вересня 2016 р. студенти ІІ курсу магістратури географічного факультету відвідали Державну екологічну інспекцію у Львівській області. У рамках вивчення студентами шостого курсу дисципліни  „Управління природокористуванням” доцент  кафедри раціонального використання природних ресурсів та охорони природи географічного факультету Ірина Койнова організувала виїзний семінар-диспут на тему „Проблеми контролю за використанням природних ресурсів на обласному рівні ”.

Мета семінару – ознайомитись із методами контролю за природокористуванням на обласному рівні, проблемами, що виникають через реформування міністерств та відомств, а також обговорити можливі шляхи підвищення ефективності екологічного контролю.

Заступник начальника екоінспекції Стрищак В.І. та працівники відділів розповіли про основні функції Державної екологічної інспекції та специфіку контролю за різними видами природних ресурсів. Познайомили студентів із порядком проведення екологічних перевірок та обговорили причини їх недостатньої ефективності. Магістри відвідали хімічну лабораторію екоінспекції, що працює над виявленням забруднюючих речовин у воді, атмосферному повітрі, ґрунтах під час планових перевірок, чи у разі виникнення аварійних ситуацій.

Студенти підняли для обговорення важливі теми: контролю та методів покарання за спалювання стерні та опалого листя, за вирубками та обрізуванням дерев, за  безвідповідальне поводження з ТПВ, причини виникнення катастрофічної ситуації на Львівському міському сміттєзвалищі у Грибовичах тощо.

Під час диспуту магістри та представники екоінспекції спільно з’ясували причини недостатньої ефективності екологічного контролю на сучасному етапі: неузгодженість законодавства щодо природокористування, мала кількість екологічних інспекторів, обмеженість повноважень щодо оперативного контролю. Суттєво підвищить ефективність контролю активність громадян, які, виявляючи екологічне правопорушення, повинні повідомляти про це на гарячу лінію екоінспекції, чітко формулюючи вид та місце правопорушення.

Подібні спільні обговорення проблемних ситуацій із управлінцями дозволяють зрозуміти проблеми з «іншого боку», виявити причини їхнього виникнення та сформувати ефективні методи їх усунення.

Студенти вдячні дирекції Державної екологічної інспекції у Львівській області за сприяння в організації подібних зустрічей.

 

Текст Ірини Койнової