ПОНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА НА ДОТИК!!

01.06.2018 | 14:23

У середу 23 травня 2018 р. студенти-природоохоронці Львівського університету завітали на Старосамбірщину. У рамках навчального курсу “Поновлювані джерела енергії” (викладач доц. Теліш П.С.) студенти четвертого курсу географічного факультету відвідали Старосамбірську вітрову (ВЕС) та Самбірську сонячну (СЕС) електростанції.

Серед нетрадиційних видів енергетики в умовах Передкарпаття і Українських Карпат найкращі перспективи для розвитку мають сонячна і вітрова. Останніми роками вони досить динамічно розвиваються на території України. Значним поштовхом для їхнього розвитку стало запровадження у 2009 році “Зеленого тарифу”.

Старосамбірська ВЕС розташована поблизу м. Старий Самбір на двох окремих ділянках: ВЕС – “Старий Самбір -1”, чотири вітряки потужністю 13,2 МВт., та ВЕС – “Старий Самбір -2”, шість вітряків потужністю 20.7 МВт. та На сьогодні це найпотужніша в Українських Карпатах вітроелектростанція. Її будівництво розпочалося у 2014 р. та реалізується за допомогою кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). У жовтні 2016 року відбулося відкриття другої черги ВЕС “Старий Самбір-1”. Висота однієї вітроустановки – 124 метри, довжина лопастей – 56 метрів. Гарантійний термін роботи – 20 років.

Екскурсію для студентів-природоохоронців провів головний енергетик фірми “Еко-оптіма” Роман Волощак зі Старого Самбора. Вона викликала значний інтерес у студентів-географів.

Після цього учасники поїздки відвідали Самбірську сонячну електростанцію у с. Ралівка Самбірського р–ну.

Самбірська фотоелектрична сонячна електростанція, будівництво якої розпочалося у 2012 р., розташована на першій правобережній терасі Дністра поблизу автошляху Самбір-Дрогобич. Будівництво і експлуатація електростанції – спільний проект української компанії “Еко-оптіма” та чеської “ТТС-енерго”. У травні 2013 року відкрито другу чергу СЕС. На сьогодні загальна потужність станції становить близько 10 МВт. На станції використовуються сучасні кремнієві фотоелектричні панелі, значна частина  яких має можливість регулювання кута нахилу сонячних променів протягом року.