Петиція на вшанування Івана Пулюя за кордоном

12.09.2020 | 16:46
Пані Леся Івасюк (письменниця і науковиця, зараз працює у Відні) виявила розумну ініціативу – створила  петицію №22/104338-еп “Зведення пам’ятника українському генію Іванові Пулюю у країнах, пов’язаних із його життям, наукою та діяльністю в інших суспільних галузях”.

Підпишіть, будь ласка, і максимально поширте серед знайомих:

Автор (ініціатор): Івасюк Леся Василівна
Дата оприлюднення: 25 серпня 2020
“Звертаюся до Вас щодо питання нагальної потреби увіковічнити українського генія світового рівня, фізика й електротехніка Івана Пулюя (1845‒1918) за кордоном. Зокрема на території Республіки Австрія – країни-наступниці Габсбурзької монархії, у складі якої тоді перебувала частина України, де й народився Іван Пулюй.
……
Тому, пане Президенте, прошу Вас про наступне:
1. Налагодити за допомогою дипломатичних представництв України постійну політику донесення до міжнародної громадськости – насамперед через центральні ЗМІ країн світу – інформації про видатних українців минулого, з урахуванням етнічного, історичного, мовного, освітнього, наукового, культурного, військового та дипломатичного аспектів історії України.
2. Розпочати цю міжнародну місію домовленістю з урядами Австрії, Франції, Чехії та Хорватії щодо спорудження Іванові Пулюю пам’ятника на територіях цих країн ‒ у містах Відень, Прага, Страсбург та Рієка. Логічно було б, якби пам’ятники стояли на однойменних вулицях.
Націю знають і поважають, якщо її бачать і чують. Упевнена, що суспільства задіяних країн привітають такий проєкт, адже своєю працею Іван Пулюй суттєво вплинув на прогрес людства. Пам’ятники синам і донькам України можуть стояти будь-де: кожна освічена нація, яка поважає себе, шануватиме і їх.”