Новорічна екологічна акція «Збережи ялинку»

17.12.2015 | 17:11

З 17 грудня 2015 р. на географічному факультеті розпочалась новорічна екологічна акція «Збережи ялинку». Студенти активісти екологічного гуртка кафедри раціонального використання природних ресурcів і охорони природи спільно з учасниками ГЕО «Екопоступ» встановили на коридорі факультету екоялинку.
Мета акції – привернути увагу до проблеми збереження лісів, браконьєрського вирубування хвойних перед новорічними святами та різним креативним можливостям вторинного використання відходів.
Екоялинка виготовлена із використаних та уже непотрібних компакт дисків. Активісти у піднесеному святковому настрої присвятили створенню екоялинки близько шести годин. Процес кропіткий, креативний але результат вартував цих зусиль.
Компанію екоялинці складає екосніговик. Він виготовлений зі старих студентських рефератів за ініціативи викладачів, співробітників та аспірантів кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи ще у 2012 р. і з отого часу щороку створює новорічний настрій на факультеті.
Браконьєрське вирубування хвойних дерев в Україні набувають щораз більших масштабів. За даними Державної екологічної інспекції України несанкціоновані вирубки ялинок у передноворічний період щороку завдають довкіллю України збитків на суму понад мільйон гривень. Штраф за незаконне вирубування новорічних ялинок в Україні становить від 190 до – 1852 гривень за одне хвойне дерево. Для порівняння штраф за незаконне вирубування ялинок і сосен у Болгарії складає від 25 до 1500 євро. Але проблема не лише у малих штрафах чи низькій екологічній свідомості тих, хто незаконно вирубує ялинки, але й у тих, хто купляє, створюючи високий попит в Україні на живі новорічні деревця. Як правило, пропозиція перевищує попит і після свят ялинкові базари перетворюються на ялинкові кладовища. Сотні непроданих хвойних дерев Новий рік зустрічають посеред сміття на покинутих ярмарках та посеред вулиць вздовж дороги.
Якщо Ви вирішили все ж таки купити живу ялинку, то звертайте увагу на наявність електронного чипа, на якому міститься інформація про походження дерева. В Україні запроваджений електронний облік ялинок. Перед продажем кожна ялинка маркується і вноситься в електронний банк даних. Тому покупець може перевірити походження ялинки. Українська лісова галузь готова повністю забезпечити ринок України новорічними ялинками, які вирощуються на спеціальних плантаціях.
Зверніть увагу й на те, що лісники дерев у жодному разі не рубають. Лише спилюють. Тож коли вам пропонують зрубане сокирою дерево, будьте певні – це браконьєрське зухваль¬ство.
Живим новорічним деревцям є альтернатива, і навіть не одна:
– відсвяткувати Новий рік ближче до природи і справжніх ялинок,
– купити штучну ялинку, яка буде служити вам багато років,
– виростити свою власну ялинку і прикрашати на новорічні свята,
– купити ялинку в горщику, яку навесні можна висадити в ґрунт,
– прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево,
– виготовити новорічне деревце з будь-яких матеріалів, адже головне не жива ялинка, а гарний настрій, щирі думки та хороші друзі.
Оберіть всій варіант екоялинки та пропагуйте екологічну культуру.