На географічному факультеті Університету відкрили пам’ятник Героєві Небесної Сотні Ігорю Костенку

21.02.2018 | 15:02

Я повернуся пташкою на вишні,

Що щебетом стрічатиме весну.

Мене відпустить, думаю, Всевишній

До Вас, ріднесенькі, хоч на мить одну»

Леонід Коврига «Небесна Сотня»

20 лютого 2018 року у внутрішньому подвір’ї географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося урочисте відкриття пам’ятника Героєві України, Героєві Небесної Сотні Ігорю Костенку. Вшанувати пам’ять студента Університету, який віддав своє життя за Україну, прийшли студенти та викладачі, духовенство, представники влади, рідні і друзі Ігоря Костенка.

Почесну місію відкриття пам’ятника Героєві України виконали сестра Ігоря Костенка Інна Костенко та випускник географічного факультету, бойовий побратим, учасник Революції Гідності Володимир Дітчук. Надалі представники духовенства провели чин освячення пам’ятника Героєві. Після цього присутні поклали квіти.

Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник, звертаючись до присутніх, наголосив на неоціненному подвигу Ігоря Костенка і всіх Героїв Небесної Сотні.

«Чотири роки тому куля, яка була націлена у серце України, зупинила свій лет завдяки Ігорю Костенку. Він врятував Україну, він врятував нас. Чотири роки тому Ігорю виповнилось лише 22 роки, і весь світ був для нього відкритий, але він обрав Україну і цей вибір був свідомий. Він виступив за правду, демократію і свободу… але найбільше, що зробили Герої Небесної Сотні – те, що вони стали на захист гідності української людини і звільнили нас від духовного рабства. Герої не вмирають. Це ми можемо вмерти, коли хоч на мить забудемо цей подвиг», – наголосив Володимир Мельник.

Мати Героя України Оксана Костенко висловила вдячність усім, хто долучається до вшанування пам’яті її сина. «Пам’ятаю день, коли ми побачили, що він є у списках зарахованих на навчання в Університеті. Мій син закохався у Львів, і завдяки своєму синові, я так само полюбила це місто. Дякую за те, що ви поселили його назавжди в цьому місті. Він хотів жити і працювати в Україні, робити для неї добро. Таких, як мій син, є багато, і я вірю, що наша Україна процвітатиме. Я хочу, щоб в Україні нарешті настав мир. Щоб перестали плакати діточки, матері, дружини. Бережіть своїх рідних, цінуйте кожен прожитий день разом», – звернулася до присутніх Оксана Костенко.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що справжню ціну і біль утрати знають лише матері: «У материнських очах по-справжньому видно, що чорне – це чорне, а біле – це біле. Кожен для себе таким чином зможе прийняти рішення, що він робить не так і що треба робити далі. Адже відповідь ми даватимемо перед Богом та перед нашими матерями. Щоб кожен з нас не розміняв своє життя на дрібниці, пам’ятаймо про тих, хто поклав свої життя за наше майбутнє», – наголосив Олег Михайлович.

Спогадами про Ігоря Костенка як про життєрадісного і наполегливого колегу поділився його побратим під час Революції Гідності Володимир Дітчук: «Ігор був класним хлопцем і я радий, що пам’ять про нього зібрала стількох людей – я навіть не сподівався, що нас прийде так багато. Я радий, що ми змогли скинутись грошима і зробити такий пам’ятник. Це і є дух Майдану – коли разом робимо щось важливе. Я завжди повторюю: Ігор був звичайною людиною, яка в непростий момент проявила свої найкращі риси. У мене прапор в руках. І він дуже добре символізує Ігоря. Його розмалювали наші друзі з факультету, і тепер він став легендарним, став символом нашого факультету. Так само й Ігор. Це був простий хлопчина, який любив жартувати, і він став тепер символом боротьби, символом держави. Україна – понад усе! Це було про нього, це тепер важливо для всіх нас. Пам’ятаймо!»

Від громади міста участь у заході взяв міський голова Львова Андрій Садовий.

«Є такі люди, які голим нервом відчувають несправедливість. Вони не можуть мовчати, вони не можуть пройти повз – вони йдуть вперед. Вони не знають, що їх чекає. Дуже часто таких людей веде Бог, і Бог їм дає свою дорогу. Хлопці з Небесної Сотні, які віддали свої життя, – вони не вмирали, щоб змінити одного президента на іншого. Вони віддали свої життя, щоб змінити країну. Я хочу вірити, що Бог добрий до нас, дасть всім мудрості, і ми у прославу цих хлопців, у прославу Ігоря зробимо все можливе для того, щоби українці гордилися своєю країною», – сказав Андрій Садовий.

Народний депутат України Віктор Кривенко, звертаючись до присутніх, наголосив, що незалежно від політичних поглядів, кожен повинен докладати максимальних зусиль для того, щоб винні у смерті Героїв Небесної Соті були покарані, а трагічні події більше ніколи не повторювались в історії України.

До матері Ігоря – Оксани Костенко – звернувся декан географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Біланюк: «Пробачне мені, що не вберіг вашого сина. Тернопілля подарувало Україні двох визначних синів – велетня духу і чину патріарха Йосифа Сліпого та символ правди, свободи й патріотизму Ігоря Костенка. Перед тим, як вступити на перший курс географічного факультету, Ігор закінчив Бучацький колегіум імені святого Йосафата. Він навчався в корпусі географічного факультету, де майже 100 років тому була греко-католицька духовна семінарія, ректором якої був патріарх Йосиф Сліпий. Також у корпусі нашого факультету була колись каплиця імені Святого Йосафата… Пані Оксано, ваш син – велика людина, яка ішла за покликом серця і пожертвувала своїм життям задля кожного з нас!»

На завершення церемонії урочистого відкриття пам’ятника Героєві Небесної Сотні хор Народного ансамблю пісні і танцю «Черемош» виконав твір Івана Франка «Не пора». Додамо, що погруддя на честь Ігоря Костенка виготовили з ініціативи та за кошти, зібрані студентами та викладачами Львівського національного університету імені Івана Франка. Автором проекту є український скульптор Володимир Цісарик.

Нагадаємо, що студент географічного факультету Львівського університету Ігор Костенко загинув 20 лютого 2014 року під час протистояння в центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській.

15 травня 2014 року на географічному факультеті відбулось освячення іменної аудиторії Героя Небесної Сотні. 10 серпня 2014 року засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив Ігоря Костенка вікіпедистом року.
Автор: ПРЕС-ЦЕНТР Львівського національного університету імені Івана Франка.