21-23 вересня 2023 року відбулася Міжнародна наукова конференція «Ґрунтознавство ХХІ століття: сучасні виклики та стратегія розвитку», яка присвячена 30-річчю кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів.

25.09.2023 | 12:15

21-23 вересня 2023 року на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна наукова конференція «Ґрунтознавство ХХІ століття: сучасні виклики та стратегія розвитку», яка присвячена 30-річчю кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів.

Організаторами масштабного наукового заходу є географічний факультет Львівського університету у співпраці із Ягеллонським університетом (Краків, Польща), Сельчук Університетом (Конья, Туреччина), Вітаутас Магнус Університетом (Каунас, Литва), Інститутом сільського господарства Карпатського регіону України Національної академії аграрних наук України та Департаментом агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації.

З вітальними словами із нагоди відкриття міжнародної конференції до учасників звернулися: доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів Зіновій Паньків, проректор із наукової роботи, академік НАН України Роман Гладишевський, головний науковий співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», професор, член-кореспондент НААН Роман Трускавецький, заступниця директорки Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Оксана Мулик, директор Інституту сільського господарства Карпатського регіону України НААН, член-кореспондент НААН України Олег Стасів, голова м. Пустомити Олег Серняк, кандидат географічних наук, фахівець ТзОВ «Інститут ґрунтознавства та оцінки земель» Микола Пшевлоцький.

Із ювілеєм колектив кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів привітав її засновник Степан Позняк. Степан Павлович насамперед наголосив на унікальності існування кафедри в Україні. «Кафедра єдина в Україні не лише за назвою, але й за науковим потенціалом, адже тут працює шість докторів географічних наук, що надзвичайно важливо.

Колектив кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів привітали також колеги із з інших кафедр географічного факультету.

Після вітальних слів проректор Роман Гладишевський вручив представникам кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів, д.геогр.н., проф. Андрію Кирильчуку, д.геогр.н., проф. Ігореві Папішу, к.геогр.н., доц. Юрію Наконечному, к.х.н., доц. Оксані Бонішко та к.геогр.н. Романові Семащуку подяки Ректора Університету, професора Володимира Мельника за багаторічну сумлінну працю та вагомий внесок у розвиток географічної науки, значні здобутки у підготовці висококваліфікованих фахівців. Також грамоти отримали найактивніші студенти: Ілона-Марія Вербівська, Олеся Гуменчик, Маріан Шевчук, Ярина Горак призери І етапу всеукраїнських інтелектуальних змагань з ґрунтознавства та із земельного кадастру.

Присутні також привітали професора, засновника кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів, Заслуженого діяча науки і техніки України, Заслуженого професора Університету Степана Позняка зі знаменною подією ‒ присвоєнням звання «Почесного доктора ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»».

Упродовж конференції делегати активно працювали у трьох секціях: «Ґенеза, географія і класифікація ґрунтів», «Прикладне ґрунтознавство й охорона ґрунтів», а також «Землекористування в умовах війни і продовольча безпека».

Окрім цього науковці, взяли участь у польовій екскурсії, яка проходила в околицях с. Звенигород (межа Давидівського пасма та Малого Полісся), де було закладено демонстраційний розріз на чорноземі середньореградованому середньосуглинковому утвореному на лесоподібному суглинку. Учасники також відвідали «Музей історії давньоруського міста Звенигорода».