В Університеті відкрили меморіальну аудиторію імені Михайла Гамкала

18.08.2023 | 20:30

Автор тексту Пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

18 серпня 2023 року на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття меморіальної аудиторії, присвяченої пам’яті доцента кафедри туризму, кандидата географічних наук, командира І механізованого взводу 63 окремої механізованої бригади, старшого лейтенанта Михайла Гамкала, який загинув на фронті в результаті важких поранень 18 серпня 2022 року.

Вшанувати світлу пам’ять Героя та взяти участь у символічному відкритті меморіальної аудиторії прийшли колеги та студенти Михайла Зеноновича, його рідні і друзі. Захід відбувся також за участю Народної чоловічої хорової капели «Прометей», тенором якої свого часу був і Михайло Гамкало. Модератором події був колега Героя, кандидат географічних наук, доцент кафедри туризму Павло Романів.

Відкриття меморіальної аудиторії розпочалося із молитви й освячення приміщення. Після цього до усіх присутніх звернувся перший проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Гукалюк. Андрій Федорович насамперед наголосив, що сьогоднішня подія є надзвичайно важливою для майбутніх поколінь студентів та для усієї академічної спільноти Львівського університету. «Аудиторія, яка носитиме ім’я талановитого науковця, викладача, активного географа Михайла Гамкала завжди нагадуватиме майбутнім поколінням студентів, які в ній навчатимуться, про великий подвиг Михайла Гамкала, який він здійснив, захищаючи всіх нас і Україну на фронті, про його непересічний героїзм і сміливість. На жаль, війна забрала його від нас, але тут, на факультеті і в усьому Університеті пам’ять про нього житиме завжди, адже Герої не вмирають!», ‒ наголосив Андрій Федорович.

 

 

 

До слів із вшанування пам’яті Михайла Гамкала долучився проректор з науково-педагогічної роботи, соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Володимир Михайлович зауважив, що за багатолітню історію Львівського університету за усіх часів академічна спільнота переживала різні події, але особливо трагічні припали на наш час. «Студенти, працівники і випускники Львівського університету з 2014 року і до сьогодні продовжують боронити Україну від агресора, і, на жаль, гинуть у важкому протистоянні з ворогом. Війна забрала життя наших найкращих студентів, викладачів та колег, які невтомно боролися за Українську Державу, щоб звучала українська мова, а ми могли називатися українцями. Слава Героям! Слава Збройним силам України, які продовжують цю справу. Зараз найбільша мрія – якнайшвидше завершити цю страшну війну нашою перемогою. А відтак, відкриття меморіальної аудиторії – це добра і потрібна справа для майбутніх поколінь. Ми вкладаємо тут маленьку частинку у пам’ять про Героя Михайла Гамкала, яка нагадуватиме студентам, завдяки кому вони мають можливість тут навчатися і жити у вільній Україні», ‒ зазначив Володимир Михайлович.

Між виступами про Михайла Гамкала, якими ділилися його колеги, як завжди проникливо і піднесено звучали патріотичні композиції у виконанні Народної чоловічої хорової капели «Прометей» під керівництвом Віталія Чмира.

До слів на пошану Героя Михайла Гамкала долучився декан географічного факультету Володимир Біланюк. Володимир Іванович із трепетом зазначив, що сьогодні Україна і Львів, зокрема, чи не щодня стає на коліна перед загиблими Захисниками і Захисницями, які прибувають на «Марсове поле», щоб знайти там свій вічний спокій. «Щодня українські міста, містечка і села зустрічають своїх Героїв. І навіть у нас на факультеті не перестають гаснути лампадки. Цей рік для усіх нас – дуже тяжкий», – зазначив декан і пригадав для усіх присутніх імена представників географічної спільноти Львівського університету – студентів, викладачів та випускників, які віддали своє життя за волю України, починаючи від Революції Гідності і до наших днів, серед яких – доцент кафедри туризму Михайло Гамкало. «Цьогоріч на факультеті навчатимуться 200 першокурсників. І усі вони, переступаючи поріг цієї аудиторії, пам’ятатимуть і відчуватимуть, завдяки кому вони мають змогу навчатися і жити у вільній Україні. Я вдячний адміністрації Університету, усім викладачам та меценатам, які долучилися до відкриття цієї аудиторії. Пам’ятаймо – усі наші Герої живуть там, куди ми усі з вами йдемо», ‒ звернувся до усіх присутніх Володимир Іванович.

Теплими спогадами про спільність робочих буднів поділилась завідувачка кафедри туризму географічного факультету Марта Мальська. Марта Пилипівна насамперед відзначила, що пам’ять про колегу Михайла Гамкала живе щодня. «Так, цей рік для географічного факультету і Університету дуже важкий. Наш колектив надто важко переживає втрату Михайла Гамкала й інших колег-професорів, які відійшли у Вічність. Їх, на жаль, ніхто не зможе замінити. А відтак, попри біль і сум за нашими Героями та колегами,  живіть на повні груди! Насолоджуйтесь життям, мандруйте, їдьте в Карпати і набирайтесь сил, адже ніхто не знає, що нас чекає попереду. Цінуйте тих людей, які заохочують до активності і мандрівок. Велика вдячність батькам Михайла Гамкала і колегам, які здійснили титанічну роботу, аби відкрити цю меморіальну аудиторію. Саме тут завжди житиме наш Михайло», ‒ зазначила Марта Пилипівна.

Надалі теплими словами спогадів про спільну роботу та мандрівки в гори разом із Михайлом Гамкалом поділились гості, студенти та колеги Героя.

По-особливому пригадав, ким і яким був його син, батько Михайла, професор Зенон Гамкало. Зенон Григорович коротко розповів щемливу історію чи не найпершого спільного походу в гори зі своїм трирічним сином та наголосив, що сама доля розпорядилась так, що Михайло став на захист України.

«Ми кладемо руку на серце і співаємо рядки із Гімну: «Душу й тіло ми положим…» Така наша історична доля – йти на фронт. Михайло не був серед пасивних людей, одразу вирішив що має робити у такій ситуації, маючи свою центральну ідею. А відтак, вічна пам’ять має тривати завжди. І саме тут, на факультеті, буде її найяскравіший прояв – пам’ять про Михайла житиме у студентах, викладачах, у цій аудиторії», ‒ зазначив Зенон Гамкало та висловив щиру подяку присутнім від усіх рідних.

На завершення заходу Народна чоловіча хорова капела «Прометей» під керівництвом Віталія Чмира виконала патріотичні композиції у пам’ять про свого хорового побратима. Колеги також долучились до теплих слів у пам’ять про Михайла Гамкала, відзначивши його талант та непересічне вміння любити сім’ю, Батьківщину й свій народ.

Нагадаємо, Михайло Гамкало загинув 18 серпня 2022 року в результаті важких поранень, отриманих під час ворожого артилерійського та мінометного обстрілів у с. Благодатне Миколаївської області. Михайлові Зеноновичу було 45 років, 20 з яких він працював на географічному факультеті Львівського університету, досліджуючи туристично-рекреаційний потенціал Карпатського регіону та активні форми туризму. З перших днів повномасштабної війни Михайло Гамкало добровольцем вступив до лав Збройних сил України і до останнього подиху захищав нашу державу від російських окупантів.

21 жовтня 2022 року на полонині Закукул встановили стелу на вшанування пам’яті Михайла Гамкала. Урочистому відкриттю стели передувало подолання пішого маршруту «Чорногірський географічний стаціонар – полонина Закукул», який є частиною шляху на г. Кукул. Цьому відрізку маршруту також мають намір присвоїти ім’я Героя Михайла Гамкала.

19 липня 2023 року відповідно до Указу Президента України №440/2023 «Про відзначення державними нагородами України» за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку доцента кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка, старшого лейтенанта Михайла Гамкала нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня  (посмертно).