Лист-звернення географічної спільноти Львова на предмет підтримки географії у Національному мультипредметному тесті

30.11.2022 | 11:32

Текст листа-звернення географічної спільноти Львова на предмет підтримки географії у Національному мультипредметному тесті у PDF форматі

Народній депутатці
Верховної Ради України
п. Піпі Н. Р.

Щодо проєкту
Умов прийому на навчання
для здобуття вищої освіти в 2023 році

 Вельмиповажна Наталіє Романівно!

Географічна спільнота Львівської області засвідчує Вам повагу та висловлює щирі побажання у досягненні вагомих успіхів у справі збереження територіальної цілісності і захисті національних інтересів України, примноженні освітньо-наукового потенціалу держави й реалізації стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності.

Реалізація цих досягнень зумовлена місцем географічної складової  в системі вищої освіти. Гарантування доступності та належного рівня змістовності географічних освіти і науки є одним з головних зобов’язань спеціально уповноважених державних органів перед  Українським народом. Власне особливість географічної освіти та науки полягає в спрямованості їх на вивчення та формування науково обґрунтованих інтегруючих механізмів поєднання в межах просторових одиниць різного масштабного рівня знань природничого й соціально-гуманітарного спрямування та створення відповідних підстав для багатьох  сфер життєдіяльності. Географічні знання  створюють унікальні можливості для осмислення сучасного Світу.

Географія є одним з найважливіших чинників виховання свідомих та освічених громадян України, здатних не лише забезпечити розвиток нашої країни, а й належно розуміти, поважати та відстоювати інтереси України, утверджувати її гідне місце у світі.

Ми вимушені констатувати, що, на жаль, всупереч вищезазначеному, в новому проєкті Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році серед переліку предметів пропонованих на вибір для вступників у додатковому блоці Національного мультипредметного тесту втрачена  Географія.

Просимо внести географію у додатковий блок Національного мультипредметного тесту, зважаючи на її суспільну важливість та прикладну спрямованість в межах системи як природничих так і суспільних наук, де уже представлені інші важливі предмети природничого блоку – фізика, хімія, біологія.

Доповнення додаткового блоку Національного мультипредметного тесту географією дозволить, передовсім, забезпечити адекватний вступ на природничі, суспільні й головно, військові спеціальності просторового спрямування (014.07 Середня освіта (Географія), 101 Екологія, 103 Науки про Землю, 106 Географія, 242 Туризм, 251 Державна безпека, контррозвідувальна  діяльність у сфері забезпечення державної безпеки та ін.). В перспективі це дасть змогу забезпечити ринок праці затребуваними кваліфікованими фахівцями, сприятиме запобіганню міграції талановитої молоді за кордон на навчання, суттєво посилити національну безпеку держави.

З повагою,

Декан географічного факультету        Володимир Біланюк

Заслужений Діяч науки і техніки України, професор   Олег Шаблій

Голова Львівського відділу Українського географічного товариства, професор  Євген Іванов

Заслужений вчитель України, географ Ларися-Леся Куляба

Голова Української спілки молодих географів  Юрій Полянський

Керівник відділення Наук про Землю КЗ ЛОР “Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді” Любомира Шевчук