“Трансформації змісту загальної географічної освіти” – гостьова лекція доц. Йосипа Гілецького для студентів спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія) 

12.05.2023 | 19:28

12 травня 2023 р. для студентів спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія) гостьову лекцію на тему “Трансформація змісту загальної географічної освіти” прочитав Йосип Гілецький – кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Під час лекції Йосип Романович зосередив увагу на ролі географії у шкільному навчальному процесі та уявлення про світ, формування яких вона забезпечує; розкрив спектр світоглядних знань, який дає географія; обґрунтував роль географії у шкільній освіті, як фундаментальної науки. Особливу увагу він зосередив на принципах відбору і структурування змісту шкільної географічної освіти; розкрив підходи до формування змісту шкільної освіти, який має бути логічно послідовним.

Наголосив у ході лекції доц. Йосип Гілецький і на недоліки змісту та структури сучасної шкільної географічної освіти, зокрема відсутність навчального предмета “Географія рідного краю”. Останній змістовно відповідає навчальному предмету “Локальна географія”, що впроваджений у навчальні програми молодшої та середньої школи держав ЄС та формує уявлення в учнів 4-5 класу про територію проживання.

Гостьова лекція відбулася у рамках навчального предмета “Геокультура і геоосвіта України” (викладачі курсу — проф. Іван Ровенчак, асист. Любов Котик).

Висловлюємо щиру вдячність доц. Йосипу Гілецькому за прочитану лекцію та змістову дискусію на предмет трансформаційних змін шкільної географічної освіти!