На факультеті пройшов екоосвітній місяць, присвячений проблематиці поводження з твердими побутовими відходами

26.12.2019 | 12:44

В рамках просвітницької програми Екологічна ініціатива “Чисте місто” та партнерів, зокрема кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, за підтримки ЛКП “Зелене місто” протягом місяця студенти географи провели 80 екоуроків “Чисте місто. Як поводитись із відходами” для школярів і студентів м. Львова, Львівської області, України.

Інтерактивний екоурок розроблений доц. Койновою І.Б. з метою навчити учнів правильно сортувати сміття, відокремлювати цінні вторинні ресурси від відходів та менше продукувати сміття, обдумуючи свої покупки. Екоурок виховує відповідальне поводження з побутовими відходами та особисту відповідальність за творення відходів. Очікувані  результати – скорочення об’ємів побутових відходів, що утворюються у місті Львові, правильно розсортована вторинна сировина у сміттєвих баках та зменшення негативного впливу сміттєзвалищ, куди вивозять відходи, на довкілля та здоров’я людей.

За сприяння доц. Лаврук М.М., для студентів географів 3-4 курсів спеціальності «Освіта» був проведений тренінг по методиці проведення екоуроків. Студенти протягом місяця провели 50 уроків у 16 начальних закладах м. Львова, 11 екоуроків у різних районах Львівській області та 9 уроків у інших областях України.

Вже традицією стало встановлення на географічному факультеті перед новорічно-різдвяними святами креативної екоялинки. У цьому році матеріали для виготовлення ялинки (картонні рулони, з-під паперових рушничків та туалетного паперу) зібрала і передала на факультет активна випускниця кафедри РВПР і ОП Марійка Олійник-Герман. Компанію екоялинці складає екосніговик. Він виготовлений зі макулатури (старих студентських рефератів) викладачами, співробітниками та аспірантами кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи ще у 2012 році. Екосніговик щорічно з’являється на коридорі географічного факультету, створюючи новорічно-різдвяний настрій.

Заключним заходом  став розширений науковий семінар кафедри РВПР і ОП на тему «Забруднення гірських екосистем побутовими відходами». Він пройшов за участі випускниці факультету Лесі Ніколаєвої, фахівця з питань сталого споживання та виробництва, Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища (Женева). Леся з власного досвіду розповіла про величезні об’єми сміття, що накопичуються на найвищих вершинах гірських масивів світу – Анди, Кавказ, Тянь-Шань, Мак-Кінлі, Альпи – та висвітлила міжнародні зусилля щодо вирішення проблем. У запитаннях обговорили ризики гірських сходжень, екологічні вимоги до учасників, мотивацію до участі у складних походах.

Організатори дякують усім, хто долучився до проведення та участі в екоосвітніх заходах, особливо студентам-волонтерам 3 курсу спеціальності «Освіта»: Чаусовій Т., Харабовській А., Ситнику В., Осійській О., Савінському Р., Ганич Р., Глібі М.