Академічна спільнота Університету вшанувала пам’ять Героя Небесної Сотні Ігоря Костенка

31.12.2020 | 20:51

31 грудня 2020 року Ректор, студенти та працівники Університету вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України, студента географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Ігоря Костенка. Покладанням квітів до пам’ятника Героєві, представники Університету віддали шану Борцю за наші Гідність і Свободу.

«31 грудня ми переходимо з року в рік і вже традиційно тут, на географічному факультеті, вшановуємо пам’ять Героя Небесної Сотні, Героя України Ігоря Костенка. Сьогодні ми запалили двадцять дев’ять лампадок, адже сьогодні – Його двадцять дев’ятий день народження», – розповів декан географічного факультету Володимир Біланюк.

Вшановуючи подвиг Героя Небесної Сотні, Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник зазначив: «Ігор Костенко своїм народженням і своєю смертю утвердив у нас віру в те, що нічого не зникає в нашому житті – ні погане, ні добре. Кожне звершення наших студентів, викладачів та випускників  відкладається у нашій пам’яті і в пам’яті Університету тим оптимістичним добром, яке називається Україною». Ректор підкреслив, що «смерть Ігоря Костенка – це велика втрата, яка не може бути чимось заміщена». Володимир Петрович також наголосив, що «31 грудня має бути для нас таким днем, коли ми співміряємо те, що зробила молода Україна в особі Ігоря Костенка, з тим, що повинні робити ми».

Під час заходу Народна чоловіча хорова капела «Прометей» виконала маловідому колядку «На Вкраїні дзвонять дзвони», яку вперше поставив на музику керівник капели Віталій Чмир. Підсумком заходу стало спільне виконання Гімну України.

Нагадаємо, Ігор Костенко загинув 20 лютого 2014 року під час протистояння в центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській. 15 травня 2014 року на географічному факультеті відбулося освячення іменної аудиторії Героя Небесної Сотні. 10 серпня 2014 року засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив Ігоря Костенка вікіпедистом року. 20 лютого 2018 року відбулося урочисте відкриття пам’ятника Героєві України у подвір’ї географічного факультету.

Джерело: Пресцентр