5 березня 2020 року відбулася презентація колективної монографії “Ґрунти Львівської області”

06.03.2020 | 12:55

5 березня 2020 року на географічному факультеті ЛНУ  ім. Івана Франка відбулася презентація колективної монографії «Ґрунти Львівської області». Організували захід кафедра ґрунтознавства і географії ґрунтів Львівського університету та Львівське відділення Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків.

На початку презентації до присутніх звернувся декан географічного факультету Володимир Біланюк. «Маю честь тримати в руках цінну працю – колективну монографію, яку підготували науковці кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів. Ця книга ознайомить читачів з історією ґрунтознавчих досліджень в Університеті та допоможе чіткіше окреслити перспективу нашої української землі», – підкреслив Володимир Біланюк та подякував керівництву Університету за сприяння у виданні праці.

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар зазначив, що «немає такого українця, який би не мав потягу до землі. Земля – наша найбільша цінність. Тому дякую авторам цієї монографії і вважаю, що у контексті земельної реформи вона буде корисною для прочитання не лише в академічному середовищі, але у політичних колах», – наголосив Володимир Качмар.

Завідувач кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів, заслужений професор Львівського університету Степан Позняк, під редакцією якого і вийшла колективна монографія, розповів про цінність книги та подякував усім, хто долучився до її створення. «Ця монографія стала однією з перших наукових праць, у якій висвітлено генетичну природу основних типів та підтипів ґрунтів, їхнє поширення, склад, властивості, окреслено сучасні тенденції щодо раціонального використання, відтворення, збереження та охорони ґрунтів. У праці також акцентуємо увагу на оцінці ґрунтів, що зараз надзвичайно важливо», – наголосив Степан Позняк, після чого провів екскурс в історію досліджень ґрунтів Львівщини та згадав імена тих вчених, які здійснили вагомий внесок у вивчення фізичної географії регіону.

Після виступу професора кожен охочий учасник презентації скористався нагодою висловити вітання науковцям Університету та подяку колективу, який працював над створенням монографії. До теплих слів долучилися і представники місцевої влади. Так, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Юлія Шопська наголосила на актуальності та важливості виданої праці та побажала дослідникам подальшої плідної роботи, яка стане підґрунтям для діяльності влади у потрібному руслі.

На завершення заходу усі присутні мали змогу оглянути колекцію монолітів ґрунтів, яка зберігається на географічному факультеті, та ознайомитися з іншими виданнями кафедри ґрунтознавства і географії ґрунтів.

Автор тексту: Прес-Центр