11 листопада 2022 року географічна родина вшанувала пам’ять доцента кафедри туризму Михайла Гамкала

13.11.2022 | 21:37

11 листопада 2022 року на географічному факультеті відбувся вечір пам’яті доцента кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка Михайла Гамкала, який віддав своє життя у бою з російськими окупантами 18 серпня цього року. У цей день Михайлові Зеноновичу мало б виповнитися 46 років. Пробудити світлі спогади про Михайла Гамкала прийшли його родина, колеги, друзі та учні. Захід відбувся за участі Народної чоловічої хорової капели «Прометей», тенором якої свого часу був і загиблий доцент кафедри туризму.

До присутніх на вечорі пам’яті звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Володимир Качмар. Він наголосив на важливості проведення зустрічей з метою вшанування пам’яті  працівників та студентів Університету, які віддали свої життя задля нашої свободи і незалежності. «Географічний факультет береже сумний, але важливий досвід вшановувати тих людей, які вчилися і навчали інших, які віддали свої життя задля того, аби ми мали право жити у вільній і незалежній Україні. Такі заходи не мають сценарію, вони відбуваються за покликом душі тих, хто прийшов пригадати добрим словом дорогу людину. Ми завжди будемо пам’ятати Михайла Гамкала і робити все, аби наші студенти зростали на тих цінностях, які поділяв, за якими жив і захищав Україну наш колега», – акцентував Володимир Качмар.

Теплими словами вшанував пам’ять про науковця декан географічного факультету Володимир Біланюк. «Любов до свободи була закладена у Михайла Гамкала на генетичному рівні. Він не визнавав авторитетів, хоча сам старався бути лідером, формував навколо себе колег та студентів. Він, з одного боку, пише статті у фахових журналах, підручники і монографії, присвячені активному туризму, а з іншого боку, разом зі студентами всю ніч співає пісень біля ватри. Його загибель – втрата для кафедри туризму та Львівського університету, для Народної чоловічої хорової капели «Прометей», для всієї географічної спільноти. Наше завдання – продовжити добрі справи Михайла, і так воно й буде», – наголосив Володимир Біланюк.

Завідувачка кафедри туризму Марта Мальська зазначила, що Михайло Гамкало завжди був одним із найактивніших працівників кафедри, а його очі горіли бажанням реалізувати нові ідеї. «Мені Михайло був посланий Богом. Він працював над багатьма проєктами і старався робити все, аби кафедра туризму була найкращою. Я вірю, що Михайло став архангелом і продовжує оберігати кожного з нас», – зазначила Марта Мальська, після чого презентувала книгу «Активний туризм: теорія та практика», до якої увійшли напрацювання Михайла Гамкала.

Батько Героя Зенон Гамкало презентував учасникам заходу фотоспогади з дитинства свого сина, детально розповівши про перше знайомство Михайла з Карпатами, його враження та емоції від подальших походів, які врешті стали невід’ємною частиною його життя.  «Кажуть, що герої не вмирають. На жаль,  вони таки вмирають на полі бою, проте залишаються жити у пам’яті рідних, друзів та знайомих. Як написав Василь Симоненко: «Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя»», – підкреслив батько Михайла Гамкала.

Архівними відео з мандрів Туристичного клубу «Блуд», що діяв під керівництвом Михайла Гамкала, поділилися студенти та випускники, пробудивши в усіх присутніх світлі та щирі емоції. Зокрема, теплими споминами про свого вчителя поділився Андрій Кікта зазначивши, що разом з Михайлом Гамкалом їздив у майже 20 мандрівок. «Він був людиною, яка завжди сміялася та зберігала позитив навіть у складних життєвих ситуаціях. Цьому він навчив і мене, а я, у свою чергу, вчитиму своїх дітей жити, так як жив Михайло Гамкало», – зазначив Андрій Кікта.

Керівник Народної чоловічої хорової капели «Прометей» Віталій Чмир пригадав, як шість років тому Михайло Гамкало поповнив співочі ряди колективу. Упродовж всього заходу хорова капела виконувала пісні, які завжди були близькими Михайлові Гамкалу: «Зродились ми великої години», «Я піду в далекі гори», «Ой, хмариться, туманиться» та інші. До співу долучались усі присутні, наповнюючи аудиторію енергетикою добра та любові.

На завершення усім, хто долучився до організації заходу, подякувала дружина Михайла Гамкала Ольга Карпінська. «Про Михайла можна говорити вічно на будь-яку тему. Він був надзвичайно позитивною людиною і зберігав свій оптимізм та життєлюбство навіть після місяців перебування у найгарячіших точках війни, турбувався про своїх рідних. Він був відповідальним і винахідливим, проявляв себе як чудовий організатор і безмежно любив гори. Я щиро дякую спільноті географічного факультету за збереження світлої пам’яті про мого чоловіка», – акцентувала Ольга Карпінська.

Завершилась перша частина вечора пам’яті виконанням пісні «Ой у лузі червона калина».

Джерело