Міжнародний науковий семінар “Довготермінові спостереження довкілля: досвід, проблеми, перспективи”

14.05.2019 | 11:39

10-12 травня 2019 року відбувся міжнародний науковий семінар “Довготермінові спостереження довкілля: досвід, проблеми, перспективи”, присвячений 75-річчю з дня народження Богдана Павловича Мухи і 50-річчю роботи Розтоцького ландшафтно-геофізичного стаціонару Львівського національного університету імені Івана Франка.

У семінарі взяло участь 110 науковців з України, Грузії, Польщі, Німеччини та Швеції. На Пленарному засіданні з вітальним словом виступили член-кор. НАН України, д.х.н., проф., проректор з наукової роботи ЛНУ ім. І. Франка Роман Гладишевський, декан географічного факультету Володимир Біланюк, Анна Сабара – онука Богдана Мухи. Також на ранішньому засіданні прозвучали доповіді проф. Семена Кукурудзи, магістрантки Ірини Зяблікової, Assoc. Prof. Gordeziani Tengizа (Грузія), аssoc. Prof. Maghlakelidze Robertа, проф. Григорія Криницького, dr. hab. Rodzik Janа.

Світлини Галини Савки, Ігоря Гнатяка

 

Доповіді учасників семінару “Довготермінові спостереження довкілля: досвід, проблеми, перспективи” охопили коло питань, присвячених стаціонарному та напівстаціонарному вивченню геосистем та екосистем, моніторингу довкілля, клімату та його змінам, прикладним ландшафтознавчим та екологічним дослідженням. Висвітлено результати наукової співпраці природознавців на Розточчі, здобутки Розтоцького ландшафтно-геофізичного стаціонару.

Світлини Галини Савки, Юрія Шандри

У рамках міжнародного семінару 11 травня 2019 року було організовано екскурсію до Природного заповідника “Розточчя”, де учасники ознайомилися з історією створення заповідника, охоронною діяльністю, науково-дослідною роботою, зокрема і з дослідженнями клімату, його змінами та впливом на довкілля. Учасники семінару відвідали музей природи, орнітологічний заказник “Янівські чаплі”, вольєри з тваринами. Далі маршрут проліг до старовікових букових лісів, які є об’єктом Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Світлини Ігоря Гнатяка

11 травня 2019 року учасники міжнародного семінару ознайомилися з роботою Розтоцького ландшафтно-геофізичного стаціонару, а також Астрономічної обсерваторії ЛНУ ім. І. Франка.
Світлини Галини Савки