Відбулась робоча зустріч групи забезпечення освітньо-професійної програми “Географія” із стейкхолдером

28.03.2021 | 10:47

25 березня 2021 р. з використанням програми Zoom відбулась робоча зустріч групи забезпечення освітньо-професійної програми “Географія” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти географічного факультету та адміністрації факультету зі стейкхолдером – адміністрацією та науковим відділом Національного природного парку “Гуцульщина”.
Національний природний парк “Гуцульщина” представляли:
Стефурак Ю.П., канд. біолог. наук, ст. наук. співробітник, директор НПП,
Пасайлюк М.В., канд. біолог. наук, заступник директора з наукової роботи,
Копер Н.Є., канд. геогр. наук, працівник екоосвітнього відділу,
Держипільський Л.М., канд. біолог. наук, працівник наукового відділу,
Погрібний О.О., канд. с.-г. наук, начальник наукового відділу.
Науковці Парку проаналізували освітньо-професійну програму 106 “Географія” першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, що запроваджена на географічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка та підсумували, що вона дозволяє студенту здобути всебічні й глибокі знання з різних галузей природничої та суспільної географії, які необхідні для плідної роботи у природно-заповідних установах. Наголосили на важливості отримання студентами практичних знань і навичок з реалізації природоохоронних, науково-дослідних, еколого-освітніх та рекреаційних завдань природоохоронних установ.

Було висловлено наступні пропозиції до ОПП  “Географія”:

  1. при викладанні дисципліни природоохоронного спрямування (зокрема, “Природно-заповідна справа”) додаткову увагу звернути на наукові дослідження за Програмою Літопису природи та розгляду проблем функціонування природоохоронних установ Карпатського регіону;
  2. за можливості впровадити нові дисципліни (можливо, серед вибіркових), спрямовані на практичні питання створення заповідних об’єктів, проектування їхніх територій, особливості управління і формування менеджмент-планів їхнього розвитку;
  3. проведення на базі НПП “Гуцульщина” виробничих практик студентів, зокрема згідно діючої угоди про співпрацю між парком та університетом.

У парку працює випускниця географічного факультету Львівського університету Гостюк З.В., яка добре знайома з програмою підготовки фахівців-географів і найтісніше долучається до реалізації співпраці між установами, планує у травні поточного року захистити кандидатську дисертацію (керівники проф. Мельник А.В. і доцент Брусак В.П.).
Доцент Брусак В.П. відзначив, що науковці Парку брали активну участь у науково-практичному семінарі до 70-ліття кафедри геоморфології та палеогеографії, зокрема Держипільський Л.М. виступив з доповіддю перед студентами – членами наукового гуртка Геоморфологів та палеогеографів, Екологічного гуртка та інших запрошених.
Представники адміністрації факультету Безручко Л. С. і Котик Л. І. підтвердили налаштованість факультету поглиблювати співпрацю з парком, у тім числі використовуючи дистанційні платформи.