«Ведмежа» екологічна акція географів !!!

07.05.2018 | 17:46

3 травня 2018 року підписана угода про співпрацю географічного факультету  ЛНУ імені Івана Франка та ведмежим притулком «Домажир», в якій передбачена співпраця в екоосвітній, навчальній, науковій та прикладній природоохоронній діяльності.

Після підписання угоди відбулась перша екологічна акція на території ведмежого притулку та були закладені модельні ділянки для наукових спостережень працівниками лабораторії «Екологічної експертизи» кафедри  раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.

Акція почалась із екскурсії ведмежим притулком та фотосесії з ведмедями і ведмедицями. Аспірантка кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи Штойко Регіна провела для учасників «урок на природі» щодо поширення борщівника, його екологічних особливостей, шкоди, яку завдає довкіллю, господарству, людині, методів знищення цього бур’яна. Окремо був проведений інструктаж щодо безпеки роботи із борщівником Сосновського, розданий інвентар та захисні рукавиці. Роботи знищення інвазійного виду борщівника проведені у трьох зонах  – вхідній, технічній та вздовж екологічної стежки. Не дивлячись на спекотну погоду усі учасники проявили неабияку завзятість та активність, не залишивши жодного, навіть найменшого борщівника.

Працівники лабораторії «Екологічної експертизи» кафедри  РВПР і ОП – Зюзін Святослав, Жук Юрій, Любов Крук та аспірантка Штойко Регіна заклали початок моніторинговим спостереженням за особливостями росту і поширенням борщівника Сосновського у геосистемах з різним видом господарського використання в околицях ведмежого притулку.

Нагородою за плідну роботу стала мистецька «географічна» рибна юшка для учасників акції.

Організатори акції дякують усім, хто взяв участь у акції – студентам різних курсів і кафедр географічного факультету (від 1 по 4), викладачам, працівникам та аспірантці кафедри РВПР І ОП – Миколі Назаруку, Богдані Сенчині, Любові Крук, Святославу Зюзіну, Юрію Жуку, Регіні Штойко, викладачу кафедри туризму Оресті Бордун, випускниці кафедри Тетяні Кравченко та їхнім дітям, які на рівні з дорослими викопували небезпечний борщівник.

Окрема подяка директору ведмежого притулку Николину І.Ю. та керівнику Домажирської об’єднаної територіальної громади Стойкові І.І. за співпрацю.

Текст Ірина Койнова, Ігор Рожко