ІХ Всеукраїнська школа-семінар гірського ландшафтознавства “Дослідження зимових станів ландшафтів”

15.02.2016 | 17:51

З 1 по 6 лютого 2016 р. відбулась 9-та Польова зимова школа-семінар гірського ландшафтознавства «Дослідження зимових станів ландшафтів». Організаторами школи виступили викладачі і співробітники кафедри фізичної географії. Базою для проведення Школи-семінару став Чорногірський географічний стаціонар географічного факультету ЛНУ ім. І. Франка.

Метою проведення Школи-семінару є оволодіння його учасниками методик польового картографування гірських ландшафтів, комплексних стаціонарних досліджень та здобуття навиків ландшафтних експедиційних досліджень в горах.

В школі-семінарі взяло участь більше 20-ти учасників, серед яких представники Карпатського національного природного парку і парку «Гуцульщина», Верховинського краєзнавчого музею, викладачі, аспіранти, співробітники і студенти кафедр фізичної географії і географії України географічного факультету ЛНУ ім. І. Франка.

Учасники Школи-семінару ознайомились із роботою лабораторій і метеорологічних майданчиків Чорногріського стаціонару. Здійснили польові виходи в урочище «Бабина яма» та на полонину Пожижевська, під час яких вивчали методику і проводили снігомірне знімання. Маршрут проходив через точки снігомірного знімання, які були закладені на попередніх зимових школах-семінарах. На сніголавинній станції «Пожижевська» ознайомились із програмою дослідження працівниками державної метеорологічної служби.

Доповіді учасників школи-семінару охоплювали три тематики: «Властивості ПТК Чорногори», «Структура і властивості ландшафтів Українських Карпат» і «Властивості ландшафтів Розточчя і Поділля». В ході дискусій і обговорень доповідей були заторкнуті актуальні питання структури, динаміки і станів ландшафтних комплексів, їх моніторингу і охорони, а також туристично-рекреаційного навантаження на них.