Відбулося урочисте відкриття виставки наукових праць Шаблія Олега Івановича

17.11.2015 | 12:47

13 листопада 2015 року

у Львівській Національній науковій бібліотеці України імені Василя Стефаника

відбулося урочисте відкриття виставки наукових праць,

присвяченої 80-річчю від дня народження заслуженого професора

Львівського національного університету імені Івана Франка,

доктора географічних наук, завідувача кафедри економічної і соціальної географії,

дійсного члена Наукового Товариства імені Т.Шевченка

 

ШАБЛІЯ ОЛЕГА ІВАНОВИЧА

Церемонію відкрила завідувач науково-інформаційного відділу бібліотеки Олена Харгелія.

Із вступним словом виступила заступник генерального директора бібліотеки з наукової роботи, професор Лідія Сніцарчук.

Співробітник бібліотеки Мар’яна Пилипець здійснила огляд експозиції. Серед експонатів особливий акцент був зроблений на монографічних та навчальних працях, зокрема на оригінальній праці “Львів. Комплексний атлас”, на серії “Постаті українського землезнання”, краєзнавчих виданнях: “Село на Золотому Поділлі”, “У пошуках краси: тривоги і розради”.

Ювіляра привітав Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка професор Володимир Мельник. Характеризуючи науковий почерк Олега Шаблія, він відзначив, що професор О.Шаблій вибудовує окрему методологію під кожен об’єкт дослідження.

Ювіляра привітав доктор історичних наук, професор, проректор з навчально-виховної роботи Львівської комерційної академії, Заслужений працівник культури України Степан Гелей. Виступаючий акцентував походження ювіляра з багатого талантами Тернопільського краю.

З вітальним словом виступив член-кореспондент НАН України, доктор фізико-математичних наук, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Ярослава Підстригача НАН України, Голова Наукового Товариства імені Т.Шевченка Роман Кушнір.

З цієї нагоди вітальне слово виголосив Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор економічних наук, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, завідувач кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Маркіян Мальський.

До привітань приєднався професор, доктор географічних наук Іван Ровенчак. Він відзначив значний картографічний доробок проф. О.Шаблія і назвав його гідним продовжувачем справи Володимира Кубійовича.

У прикінцевому слові професор Олег Шаблій відзначив, що в роки незалежності України йому працюється вільно. Більшість його творчих праць опубліковано при  підтримці адміністрації рідного університету, а перші українські підручники для студентів географічних факультетів були видані кафедрою економічної і соціальної географії Львівського національного університету імені Івана Франка і стали всеукраїнським надбанням.