Міжнародна конференція з геотуризму: можливості для нової спеціальності

19.09.2022 | 16:11

З 4 по 8 вересня 2022 року у містечку Прибрам (Чехія) відбулась міжнародна конференція «Геопарки, геоосвіта та геотуризм». Вона була організована за сприяння ЕаР Східне партнерство від Європейського Союзу та Міністерством навколишнього середовища Чехії.
У роботі конференції взяло участь приблизно сотня учасників – науковців та практиків геотуризму з 15 країн, в т.ч. зі сходу Європи – Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови та України. Українську групу представляли викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка – доцент Роман Гнатюк та старший викладач Юрій Зінько. Була представлена на пленарному засіданні доповідь «Потенційні геопарки України», що викликала інтерес учасників.
Конференція мала виражений науково-практичний характер. Було запропоновано відеозв’язок учасників з Радою мережі Всесвітніх геопарків, доповіді представників відомих геопарків з Перу, Філіппін, Танзанії та Нікарагуа, а також екскурсії до національного чеського геопарку Барандів у регіоні Богемії. Цей геопарк відомий через скам’янілості найдавніших тварин – трилобітів (кембрійський період) та унікальні печерні утворення, а також добре налагоджену геоосвіту у місцевих школах.
Підсумком конференції стало її рішення щодо прискорення розвитку геопарків у Східній Європі та перспективне їх входження у мережу європейських та світових геопарків. Українська делегація домовилась про укладання угоди з розвитку геотуризму та геоосвіти з національним парком Барандів в рамках підготовки фахівців з планованої на 2023-2024 роки спеціальності з геотуризму на географічному факультеті.