Академічна спільнота вшанувала подвиг учасників Революції Гідності

20.02.2021 | 14:11

20 лютого 2021 року, в День Героїв Небесної Сотні, академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка вшанувала подвиг учасників Революції Гідності, віддавши шану Героям України, студентам Університету Дмитрові Чернявському та Ігорю Костенку. До вшанування пам’яті долучилися рідні та друзі обох Героїв.

В дворику географічного факультету відбулася панахида та покладання квітів до пам’ятника Героєві Небесної Сотні, Героєві України, студентові географічного факультету Львівського університету Ігорю Костенку.

Вшановуючи подвиг Героїв Небесної Сотні, Ректор Університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник зазначив: «Сім років тому ми з болем усвідомили, що для того, аби незалежність і свобода проросли міцним корінням, розлогими вітами, сильним стовбуром національної ідентичності, треба пролити кров. Інакше, як доводить українська історія, не буває. Сьогодні з великим сумом ми згадуємо тих молодих людей, які за покликом душі і своєї долі віддали життя за Україну. Дмитро Чернявський – зі Сходу України. Зі слів матері, він прагнув торкнутися західного кордону і побачити яка Україна, тому захотів навчатися в Університеті на економічному факультеті. Богдан Сольчаник – поет, історик, викладач зі Старого Самбора також мріяв про вільну Україну. Ігор Костенко – географ і журналіст з Тернопільщини прагнув показати, наскільки сильною і потужною є Україна. Сергій Кемський приїхав навчатися на філософський факультет з Криму і за три роки студентства почав говорити з галицьким діалектом. Такі милі молоді люди віддали своє майбутнє заради майбутнього України», – констатував Ректор, наголосивши на тому, що «ми маємо великий шанс й обов’язок реалізувати те, про що мріяли Герої Небесної Сотні».

Декан географічного факультету Володимир Біланюк також поділився спогадами й роздумами про новітніх Героїв, дякуючи рідним Ігоря Костенка й Дмитра Чернявського за виховання справжніх Патріотів. «Історична пам’ять – це такий соціокультурний феномен, який закладає фундамент формування нашої національної ідентичності. Місяць лютий є пам’ятним для нашої держави. Саме в лютому Бог дарував Україні відомих українців – Йосифа Сліпого, Івана Пулюя, Любомира Гузара, Лесю Українку. Водночас у лютому Господь забрав на Небеса тих, у кого було загострене почуття відповідальності, правди і патріотизму – у небо пішла Небесна Сотня», – зазначив Володимир Іванович.

Декан також висловив переконання, що історичну пам’ять формують не кабінетні чиновники і пишні фрази політиків: «Історичну пам’ять формує невеличке село Зубрець на Тернопільщині. Тамтешня невеличка школа, у якій навчається не більше сотні учнів, виховала двох Героїв – Ігоря Костенка і Василя Мойсея. Історичну пам’ять  формує невеличкий Бучацький колегіум, відомими випускниками якого є Герой України Ігор Костенко і митрополит Степан Сус. Історичну пам’ять формує наш Університет, який гідно вшановує подвиг студентів, випускників і працівників Університету, які віддали свої життя за наше з Вами майбутнє. Історичну пам’ять формує географічний факультет своєю активною позицією під час революцій. Історичну пам’ять формують однокурсники Ігоря Костенка, які сьогодні тут. Історичну пам’ять формують професори і доценти, які були учасниками Майдану і зараз беруть участь у вихованні молодого покоління студентів. Історичну пам’ять формуємо ми з Вами».

Народна чоловіча хорова капела «Прометей» під керівництвом Віталія Чмира виконала пісню «Пливе кача по Тисині», яка вже стала символом вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, які поклали свої життя на вівтар Гідності і Свободи. У виконанні Народної чоловічої хорової капели «Прометей» прозвучали також композиції «Коли Ви вмирали, Вам дзвони не грали» та «Сміло, други, не теряйте».

Завершилося вшанування пам’яті Героїв спільним виконанням Державного Гімну України.

Нагадаємо, студент географічного факультету Ігор Костенко загинув 20 лютого 2014 року під час протистояння у центрі Києва. Його тіло знайшли біля Жовтневого палацу на вулиці Інститутській.

Схиляємо голови у щирій молитві за душі Героїв – лицарів Небесної Сотні, які ціною власного життя дали шанс на мирне майбутнє Українській Державі і кожному з нас.

За матеріалами Пресцентру ЛНУ.