Виробнича практика (242 М МТ)
Тип: Нормативний
Кафедра: туризму
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
10 | Немає |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
10 | ГрТМ-12с | доцент Паньків Н. М. |
Опис курсу
Виробнича практика є однією з головних ланок підготовки кваліфікованих працівників туристичної сфери на завершальному етапі їхнього навчання, адже допомагає провести адаптацію теоретичної бази знань до практичної діяльності в сфері туризму. Студенти мають змогу застосувати вміння та практичні навики в межах туристичних фірм та інших суб’єктів туристичного господарювання Львова, тим самим формуючи реальний зв’язок в освітньо-практичній туристичній діяльності.
Мета практики полягає у вивченні студентами практичного досвіду організації й управління туристичними та готельними підприємствами у м. Львові безпосередньо на виробництв,і з відривом від навчального процесу, а також дослідженні реґіональних особливостей розвитку внутрішнього туризму у м. Львові. Практики реалізують шляхом стажування у туристичних фірмах, готельно-ресторанних комплексах та інших закладах гостинності, проведення тематичних екскурсій і тренінгів, діалогу з провідними спеціалістами різних напрямів туристичної діяльності м. Львова. Студенти ознайомлюються з структурою управління туристичним підприємством, аналізують отримані теоретичні знання у порівнянні з практичною реальністю.
Головні завдання практики:
– залучення студентів до виробничої діяльності у сфері туризму;
– закріплення, поглиблення теоретичних знань, набутих у ході аудиторного та самостійного вивчення базових дисциплін, застосування здобутих знань та умінь на практиці;
– вивчення сучасного стану туристичної індустрії та ринку туристичних послуг, перейняття передового досвіду управлінських та виробничих процесів у туристичному бізнесі;
– ознайомлення з виробничою матеріально-технічною та організаційно-функціональною структурою управління рекреаційно-туристичними підприємствами, вивчення їхнього рекламно-інформаційного забезпечення і комунікацій;
– закріплення, поглиблення теоретичних знань, набутих у ході аудиторного та самостійного вивчення базових дисциплін, застосування здобутих знань та умінь на практиці;
– ознайомлення студентів – майбутніх фахівців галузі туризму з туристичною інфраструктурою та вибір у перспективі місця професійної діяльності.
– набуття навичок ділового спілкування з працівниками туристичної індустрії та клієнтами, вивчення психолого-етичних особливостей ділового спілкування;
– зібрання та опрацювання фактичного матеріалу, його узагальнення, набуття навичок аналітично-конструктивного опрацювання та самостійного дослідження в перспективі у формі курсової, магістерської та іншого виду студентської наукової роботи.
Рекомендована література
Базова:
- Мальська М. П., Паньків Н. М. Виробнича практика : методичні вказівки для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 242 Туризм і рекреація, ОПП “Міжнародний туризм” і ОПП “Туристична діяльність”. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2024. 50 с.
- Мальська М.П., Бордун О.Ю. Організація та планування діяльності туристичних підприємств: Теорія та практика: Навч.посіб.– К.:Центр учбової літератури , 2012.– 248 с.
- Безручко Л., Грицишин А. Світове готельне і ресторанне господарство: методичні вказівки (для студентів спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа) – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2021. – 40 с.
- Пандяк І.Г., Зінько Ю.В., Манько А.М. Навчально-методичні матеріали із навчальної практики для студентів ІІ курсу спеціальності “туризм” спеціалізації “туризм”. – Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2006. – 54 с.
- Пандяк І.Г., Мальська М.П. Готельний бізнес: теорія та практика. Підручник. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 472 с.
- Мальська М. П., Пандяк І.Г., Занько Ю. С. Організація готельного обслуговування: підручник. – К.: Знання, 2011. – 366 с.
- Бейдик О.О. Словник-довідник з географії туризму, рекреалогії та рекреаційної географії. – К.: Ін-т туризму федерації профспілок України, 1998. – 130 с.
- Кодекс законів про працю України
- Закон України «Про вищу освіту»
- Наказ Міністерства освіти України від 08 квітня 1993 року № 93 «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України»
Допоміжна:
- Мальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу. Навчальний посібник. – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2003. – 360
- Правове регулювання туристичної діяльності в Україні: Зб. нормативно-правових актів / За заг. ред. проф. В.К. Федорченка. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – 640
- Сокол Т.Г. Основи туризмознавства: Навч. посібник. – К.: Ред Лайн, 1999. – 77 с.
- Туризм в Україні. Зб. нормативно-правових актів. – К.: ТАУ, 1997-1999. – Т.1-5.
- Литвин О.В. Методичні рекомендації з проходження виробничої практики для здобувачів вищої освіти ІІ курсу денної та заочної форми навчання освітньо-професійної програми Туризм початкового (короткий цикл) рівня вищої освіти «молодший бакалавр». Умань: УДПУ. 2020. 23 с.
- https://ep3.nuwm.edu.ua/17603/1/05-08-105.pdf
- 17.http://repository.dnu.dp.ua:1100/upload/-praktiki.pdf