Управління виробничою безпекою та охороною здоров’я (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
114Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1116Майкова С. В.ГрХМ-21с, ГрХМ-22с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
118ГрХМ-21сМайкова С. В.
ГрХМ-22сМайкова С. В.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Управління виробничою безпекою та охороною здоров’я» є формування сучасної системи поглядів та спеціальних знань в галузі захищеності працівників та інших осіб від впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища, трудового процесу та аварій на об’єктах виробництва, які можуть завдати шкоди їхньому здоров’ю і майну. з урахуванням задоволення потреб споживачів та забезпечення ефективності діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу.
Основними завданнями вивчення дисципліни є:
– вивчення загальних вимог безпеки до технологічних процесів і виробничого устаткування на підприємствах харчової індустрії та готельно-ресторанного бізнесу;
– опанування вимоги безпеки до конкретних видів обладнання;
– формування санітарної культури, екологічної грамотності, нетерпимого відношення до порушення санітарних норм і правил;
– ознайомлення з санітарно-гігієнічними вимогами до працівників та персоналу підприємствах харчової індустрії та готельно-ресторанного бізнесу;
-формування знань в галузі гігієни харчування для раціональної організації санітарного режиму праці;
– виробити навичок дотримання правил особистої гігієни з метою профілактики інфекційних, харчових та професійних захворювань, гельмінтозів;
– ознайомлення із адміністративною та юридичною відповідальністю за порушення норм санітарного законодавства.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– Загальні вимоги безпеки до технологічних процесів
– Вимоги безпеки до технологічних процесів (видів робіт)
– Вимоги до зберігання і транспортування вихідних матеріалів, готової продукції та відходів виробництва
– Загальні вимоги безпеки до виробничого устаткування
– Загальні обов’язки роботодавців щодо безпеки виробничого обладнання
– Мінімальні вимоги безпеки до виробничого обладнання
– Організаційні заходи щодо забезпечення безпечних умов праці
– Роботи та професії робітників з підвищеною небезпекою у галузі харчових технологій
– Організація проведення робіт з підвищеною небезпекою
– Навчання з охорони праці працівників, зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою
– Технічні заходи безпеки трудового процесу
– Вимоги безпеки, що ставляться до експлуатації машин та механізмів, обладнання та інструменту в харчових технологіях
вміти:
– корегувати особливості ведення технологічного процесу, що дозволяють знешкодити або знизити вміст шкідливих речовин їжі;
– припускати наявність шкідливих речовин у продукції галузі;
– правильно вести технологічний процес, щоб одержати безпечний харчовий продукт;
– вміти здійснювати контроль санітарного стану в конкретних умовах виробництва;
– вміти виявляти та ідентифікувати речовини, що забруднюють харчові продукти;
– вміти розробляти заходи щодо забезпечення безпеки виробництва продукції.

 

Рекомендована література

Основна:

  • Державні санітарні правила для підприємств (цехів), що виробляють кондитерські вироби з кремом : Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 262 від 28.08.1997 р. – К., 1997.
  • Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів: Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 172 від 01.04.2008. – К., 1996. – 36 с.
  • Про безпечність та якість харчових продуктів (із змінами і доповненнями від 06.09.2005 р. № 2809 IV : Закон України // Офіційний вісник України. – 2005. – № 42.
  • Про безпечність та якість харчових продуктів» : Закон України від 23 грудня 1997 р. № 771/97-ВР. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 19. – Ст. 98.
  • Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів». № 2809-ІУ : Закон України. – К., 2005.
  • Про гігієну харчових продуктів : Регламент (ЄС) Європейського парламенту і ради від 29 квітня 2004 р. № 852/2004. Довідник з європейської інтеграці [Електронний ресурс].
  • Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення : Закон України від 24.02.1994 № 4004-ХП (із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 16.05.2007 р. № 1026-У).- К.,1994.
  • Про затвердження            Положення про       державний  санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні : Постанова Кабінету Міністрів України № 1402 від 22.06.1999 р. (№ 1109 із змінами і доповненнями від 04.09.2003р.).
  • Про затвердження            Положення про        Державну санітарно-епідеміологічну службу : Постанова Кабінету Міністрів України № 1272 від  2004 р. (із змінами і доповненнями, внесеними від 26.07.2006 р. № 1022) // Офіційний вісник України. – 2004. – № 29.
  • Про затвердження            Правил роботи        закладів ресторанного господарства: Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 (із змінами і доповненнями від 09.10.2006 р. №309). -К., 2002. -52 с.
  • Про затвердження Методичних рекомендацій з організації роботи закладів ресторанного господарства при вищих навчальних закладах : Наказ № 93 Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 05.03.2004р.
  • Про затвердження Порядку застосування фінансових санкцій за порушення санітарного законодавства : Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 20.07.1995 р. № 135 (із змінами і доповненнями від 29.02.2000 р.
  • Про охорону атмосферного повітря : Закон України від 21.06.2001 № 48 (в редакції Закону № 2556-ІІІ (2556-14). – ВВР. – 2001. – № 48. – Ст. 252.
  • Про охорону навколишнього природного середовища : Закон України від 25.06.1991 № 1264-ХП. – К., 2006.
  • Про питну воду та питне водопостачання : Закон України від 10 січня 2002 р. № 2918-ІІІ// Офіційний вісник України. – 2002. – № 6. -С. 1.
  • Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них : Закон України від 05.02.2004 р. № 1461-ІУ // Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2003. – № 15. – Ст. 107.
  • Збірник важливих       офіційних      матеріалів      з санітарних і протиепідеміологічних питань : у 6 т. / Міністерство охорони здоров’я.1995 – К.,-Т. 1, ч. 1, 2.
  • Збірник важливих       офіційних      матеріалів      з санітарних і протиепідеміологічних питань : у 6 т. / Міністерство охорони здоров’я. – К.,1995- Т.2, 3, 5.
  • Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу: ДСанПіН 5.5.2.008-01. Міністерство охорони здоров’я України, правила № 63 від 14.08.2001 р.
  • Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами / Міністерство економіки та з питань Європейської інтеграції України : Наказ №185 від 11.07.2003 р.
  • Про затвердження Методичних рекомендацій «Періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки : Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 02.07.2004 р. № 329. – К., 2004. – 49 с.
  • Про затвердження Тимчасового порядку проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи : Наказ № 247 Міністерства охорони здоров’я України від 09.10.2000 р. (із змінами і доповненнями від 14.03.2006 р. №9 120).
  • Основи охорони праці : підручник / М. С. Одарченко, В. І. Степанов, Я. М. Черненко. – Х. :Издат, 2017. – 334 с. ISBN 966-7885-84-4
  • Безпека виробничих процесів і устаткування : навчальний посібник– Охорона праці. Частина І. Організаційні та технічні заходи безпеки трудового процесу / І. О. Мезенцева. – НТУ “ХПІ”, Харків, 2022. – 246 с
  • Обладнання харчових та переробних виробництв: традиції та інновації. Вітчизняний та світовий досвід [Електронний ресурс] : наук.-допом. бібліогр. покажч. / [упоряд. О. В. Олабоді] ; Нац. ун-т харч. технол., Наук.- техн. б-ка. – Київ, 2020. – 247 с
  • Корзун В.Н. Гігієна громадського харчування / В. Н. Корзун. – К. : КНТЕУ, 2002.-236 с.
  • Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства: підручник/ О.В. Іванова, Т.В. Капліна. – Суми: Університетська книга, 2012. – 399 с.
  • Безпека харчування: сучасні проблеми : посіб.-довідник / уклад. А. В. Бабюк, О. В. Макарова, М. С. Рогозинський, Л. В. Романів. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2005. – 456 с
  • Євлаш В.В. Гігієна та санітарія закладів ресторанного господарства:підручник/ Євлаш В.В. та інші.- Вид.: Світ книг,2020.-246 с.

Додаткова:

  • Бомба, М. Я. Здорове харчування як стратегічний ресурс національної безпеки України / М. Я. Бомба, Л. Я. Івашків // Вісник НАН України. – 2013. – № 6. – С. 32–41.
  • Бочарова, О. В. Управління безпечністю товарів : підручник / О. В. Бочарова ; Одеській національний економічний університет. – Одеса : Атлант, 2014. – 376 с.
  • Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення : підручник / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна та ін. ; МОН України, ХДУХТ. – Київ : Професіонал, 2007. – 384 с.

Інтернет-ресурси:

  • www. restorator.com.ua.
  • chicken.kiev.ua.
  •  www.google.com.ua

Силабус: Управління виробничою безпекою та охороною здоров'я. 2024-2025 н.р.

Завантажити силабус