Основи фізіології та гігієни харчування
Тип: На вибір студента
Кафедра: туризму
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
3 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
3 | 32 | Філь М. І. | ГРГ-21с, ГРГ-22с, ГРГ-23с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
3 | 32 | ГРГ-21с | Філь М. І. |
ГРГ-22с | Філь М. І. | ||
ГРГ-23с | Філь М. І. |
Опис курсу
Метою вивчення дисципліни «Основи фізіології та гігієни харчування» є придбання студентами необхідного комплексу знань та вмінь, а також навичок для наступної виробничої та дослідницької роботи в харчовій галузі.
Формування у студентів системи знань щодо:
– впливу їжі та її компонентів на функціонування основних фізіологічних систем організму;
– біологічно активних речовин, здатних підвищувати імунітет;
– шляхів харчування спрямованих на підвищення імунітету; – нових прогресивних технологій виробництва продуктів оздоровчого харчування та біологічно активних добавок (БАД) з різної рослинної сировини;
– основних процесів, що відбуваються під час виробництва нових БАД;
– асортименту традиційних та нових продуктів імуномодулюючої дії та їх конкурентоспроможності, нового покоління продуктів імуномодулюючої дії, що є на міжнародному ринку та в Україні, перспектив їх виробництва;
– навичок з виробничої та дослідницької роботи в харчовій галузі, необхідних для ефективної інженерної діяльності за спеціальністю.
У результаті вивчення дисциплін студент повинен знати:
– основні поняття про імунітет та продукти харчування, що здатні його підвищувати;
– функції і процеси життєдіяльності організму в цілому, його органів, тканин, клітин;
– особливості перетворення в організмі людини нутрієнтів їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив характеру харчування на стан здоров’я, оптимальні норми харчування відповідно до стану організму за конкретних умов існування;
– особливості впливу аліментарного фактора на організм людини і заходи щодо попередження захворювань і зміцнення здоров’я та збільшення тривалості активного життя шляхом впровадження принципів раціонального харчування і вимог до якості і безпеки споживаних харчових продуктів;
– нові високі технології отримання продуктів оздоровчого харчування, які зберігають всі вітаміни та інші БАР; – асортимент та основні показники якості БАД та продуктів оздоровчого харчування;
– вміти раціонально складати добові раціони в домашньому та масовому харчуванні на основі знань про БАР, що підвищують імунітет, та рекомендацій МОЗ України, використовуючи традиційну сировину (фрукти, овочі, ягоди, соки з них) та нетрадиційну сировину продукти бджільництва, лікарсько-технічну сировину); визначати вміст БАР, що сприяють підвищенню імунітету; – створювати нові продукти оздоровчого харчування з високим вмістом вітамінів, природних імуномодуляторів та ін.
Рекомендована література
Базова:
- Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування : Підручник. Затв. МОНУ для студ. ВНЗ / Н. М. Зубар. – К : ЦУЛ, 2010. – 336 с.
- Основи фізіології, гігієни та безпеки харчування: Навч. посіб: У 2 ч. – Ч. ІІ. Основи гігієни та безпеки харчування /О.М. Царенко, М.І. Машкін, Л.Ф. Павлоцька та ін. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2004. – 278 с.
- Павлоцька Л.Ф. Основи фізіології, гігієни харчування та проблеми безпеки харчових продуктів: Навчальний посібник / Л.Ф.Павлоцька, Н.В.Дуденко, Л.Р.Димитрієвич. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 441 с.
- Смоляр В.І. Харчова експертиза / В.І.Смоляр В.І. – К.: Здоров’я, 2005. – 448 с.
- Плахотін В.Я. Теоретичні основи харчових виробництв / В.Я.Плахотін, І.С.Тюрікова, Г.П.Хомич. – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 640 с.
- Химический состав пищевых продуктов. Книги 1,2. Под ред. И.М. Скурихина и М.Н. Волгарева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 355 с.
- Гигиена питания: Учебное пособие для аудиторной работы студентов медицинского вуза / Л.Г. Климацкая. – Красноярск: типография КрасГМУ, 2009. – 118 с.
Допоміжна:
- Павлоцкая Л.Ф. Пищевая и биологическая ценность и безопасность
сырья и продуктов его переработки / Л.Ф. Павлоцкая, Н.В. Дуденко, В.В. Евлаш. – К.: Фирма «Инкос», 2007. – 287 с. - Запольський А.К. Екологізація харчових виробництв / А.К. Запольський, А.І.Українець. – К.: «Вища школа», 2005. – 423с.
- Журавская Н.И. Исследование и контроль качества мяса и мясопродуктов Н.И. Журавская, Л.И. Алехина, Л.М. Отряшенко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 295 с. 11.Окостів О.М. Лікування хвороб внутрішніх органів / О.М. Окостів // Мінськ. Вишейша школа, 1997.