Мистецтво сомельє (ДВВС)
Тип: На вибір студента
Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій
Навчальний план
| Семестр | Кредити | Звітність |
| 5 | 3 | Залік |
Лекції
| Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
| 5 | 16 | Маслійчук О. Б. | ГрФ-31с Географія, ГрФУ-31с Урбан., ГРФЕ-31с Економ. геогр., ГРО-31с Сер. освіта, ГРН-31с Грунт., ГРТ-31с Тур. діяльн., ГРГ-31с, ГРГ-32с, ГрХТ-31с Харч. техн., ГрГТ-31с Техн. зах. |
Практичні
| Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
| 5 | 16 | ГрФ-31с Географія | Маслійчук О. Б. |
| ГрФУ-31с Урбан. | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРФЕ-31с Економ. геогр. | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРО-31с Сер. освіта | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРН-31с Грунт. | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРТ-31с Тур. діяльн. | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРГ-31с | Маслійчук О. Б. | ||
| ГРГ-32с | Маслійчук О. Б. | ||
| ГрХТ-31с Харч. техн. | Маслійчук О. Б. | ||
| ГрГТ-31с Техн. зах. | Маслійчук О. Б. |
Опис курсу
Метою викладання навчальної дисципліни «Мистецтво сомельє» є :
– формування у студентів знань, вмінь та навичок стосовно роботи сомельє. Здобувачі освіти володіють прийомами технології приготування напоїв і коктейлів, знаннями культури вживання основних базових алкогольних напоїв та виробів з них. Вироблення у студентів практичних навичок і вмінь у вирішенні виробничих ситуацій, пов’язаних з реалізацією і зберіганням вина та алкогольних напоїв. Передбачає засвоєння студентами знань з організаційних, економічних, технологічних, технічних, соціально-психологічних проблем, які виникають в результаті діяльності сомельє в ресторанах в Україні у сучасних умовах.
Цілі дисципліни:
-з особливостями робочого процесу та мистецтва сомельє
– здобуття навичок і вмінь пов’язувати їх з діяльністю закладів ресторанного господарства
– опанування шляхів і методів виробництва напоїв з урахуванням вимог створення продукції високої якості
Рекомендована література
Основна література:
1. Gibson M. (2020). The Sommelier Prep Course: An Introduction to the Wines, Beers, and Spirits of the World. Wiley, 480 р..
2. Goldstein E. (2020). Daring Pairings: a Master Sommelier Matches Distinctive Wines with Recipes from His Favorite Chefs. University of California
Press, 400 р.
3. Grafe C., Bollerey F. (2017). Cafes and Bars: Living in the Public (Interior Architecture), 224 р.
4. Hellmich M. (2018). The Ultimate Bar Book: The Comprehensive Guide to Over 1,000 Cocktails. Chronicle Books, 476 р.
5. Kruch, J., McMartin, D. (2016). This Calls for a Drink! A Sommelier’s Guide to the Best Wines and Beers to Pair with Every Situation. Workman Publishing Company, 273 р.
6. Parr R., Mackay J. (2019). Secrets of the Sommeliers: How to Think and Drink Like the World’s Top Wine Professionals. Ten Speed Press, 120 р.
7. Мялковський О.В. Барна справа: підручник. – Київ: Кондор, 2017. – 376 с.
8. Ощипок І. М. Барна справа: навчальний посібник / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов; Укоопспілка ; Львів. комерц. акад. – Львів : Магнолія, 2016. – 288 с.
9. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підручник / А. Мазаракі та ін.; ред. Н. П’ятницька; 2- ге вид., перероб. та доп. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 579 с.
10. Майкова С.В. Основи барної справи та робота сомельє: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, ФОП Піча Ю. В, 2022. – 124 с.
11. Майкова С.В. Барна справа та мистецтво бариста: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, В-во «Каравела», 2022. – 168 с.
Додаткова література:
1. The Court of Master Sommeliers. Електронний ресурс: https://www.mastersommeliers.org.
2. The Court of Master Sommeliers. Електронний ресурс: https://www.courtofmastersommeliers.org.
3. Асоціація сомельє України / Association sommelier of Ukraine у Facebook. Електронний ресурс: https://w ww.facebook.com/asusomms/.
4. Архіпов В.В., Крюковская В.Г. Организация работы сомельє – К. Центр учбової літератури, 2009. – 304с.
5. Сало Я. М. Організація роботи барів: довідник бармена – Львів : Афіша, 2012.
6. Матюшенко Р.В. Барна справа і робота сомельє [Eлектронний ресурс]: конспект лекцій для студ. напряму підготовки 6.051701
«Харчові технології та інженерія» ден. та заочної форми навч/Р.В.Матюшенко.– К.: НУХТ, 2014. – 333 с.
7. Доцяк В.С., Стремено Л.О., Стремено І.В. Страви, закуски, напої,
десерти барів і буфетів.- К: Вища школа, 2000.