Мистецтво сомельє (ДВВС)

Тип: На вибір студента

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
53Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
516Маслійчук О. Б.ГрФ-31с Географія, ГрФУ-31с Урбан., ГРФЕ-31с Економ. геогр., ГРО-31с Сер. освіта, ГРН-31с Грунт., ГРТ-31с Тур. діяльн., ГРГ-31с, ГРГ-32с, ГрХТ-31с Харч. техн., ГрГТ-31с Техн. зах.

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
516ГрФ-31с ГеографіяМаслійчук О. Б.
ГрФУ-31с Урбан.Маслійчук О. Б.
ГРФЕ-31с Економ. геогр.Маслійчук О. Б.
ГРО-31с Сер. освітаМаслійчук О. Б.
ГРН-31с Грунт.Маслійчук О. Б.
ГРТ-31с Тур. діяльн.Маслійчук О. Б.
ГРГ-31сМаслійчук О. Б.
ГРГ-32сМаслійчук О. Б.
ГрХТ-31с Харч. техн.Маслійчук О. Б.
ГрГТ-31с Техн. зах.Маслійчук О. Б.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Мистецтво сомельє» є :
– формування у студентів знань, вмінь та навичок стосовно роботи сомельє. Здобувачі освіти володіють прийомами технології приготування напоїв і коктейлів, знаннями культури вживання основних базових алкогольних напоїв та виробів з них. Вироблення у студентів практичних навичок і вмінь у вирішенні виробничих ситуацій, пов’язаних з реалізацією і зберіганням вина та алкогольних напоїв. Передбачає засвоєння студентами знань з організаційних, економічних, технологічних, технічних, соціально-психологічних проблем, які виникають в результаті діяльності сомельє в ресторанах в Україні у сучасних умовах.
Цілі дисципліни:
-з особливостями робочого процесу та мистецтва сомельє
– здобуття навичок і вмінь пов’язувати їх з діяльністю закладів ресторанного господарства
– опанування шляхів і методів виробництва напоїв з урахуванням вимог створення продукції високої якості

Рекомендована література

Основна література:
1. Gibson M. (2020). The Sommelier Prep Course: An Introduction to the Wines, Beers, and Spirits of the World. Wiley, 480 р..
2. Goldstein E. (2020). Daring Pairings: a Master Sommelier Matches Distinctive Wines with Recipes from His Favorite Chefs. University of California
Press, 400 р.
3. Grafe C., Bollerey F. (2017). Cafes and Bars: Living in the Public (Interior Architecture), 224 р.
4. Hellmich M. (2018). The Ultimate Bar Book: The Comprehensive Guide to Over 1,000 Cocktails. Chronicle Books, 476 р.
5. Kruch, J., McMartin, D. (2016). This Calls for a Drink! A Sommelier’s Guide to the Best Wines and Beers to Pair with Every Situation. Workman Publishing Company, 273 р.
6. Parr R., Mackay J. (2019). Secrets of the Sommeliers: How to Think and Drink Like the World’s Top Wine Professionals. Ten Speed Press, 120 р.
7. Мялковський О.В. Барна справа: підручник. – Київ: Кондор, 2017. – 376 с.
8. Ощипок І. М. Барна справа: навчальний посібник / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов; Укоопспілка ; Львів. комерц. акад. – Львів : Магнолія, 2016. – 288 с.
9. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підручник / А. Мазаракі та ін.; ред. Н. П’ятницька; 2- ге вид., перероб. та доп. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 579 с.
10. Майкова С.В. Основи барної справи та робота сомельє: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, ФОП Піча Ю. В, 2022. – 124 с.
11. Майкова С.В. Барна справа та мистецтво бариста: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, В-во «Каравела», 2022. – 168 с.

Додаткова література:
1. The Court of Master Sommeliers. Електронний ресурс: https://www.mastersommeliers.org.
2. The Court of Master Sommeliers. Електронний ресурс: https://www.courtofmastersommeliers.org.
3. Асоціація сомельє України / Association sommelier of Ukraine у Facebook. Електронний ресурс: https://w ww.facebook.com/asusomms/.
4. Архіпов В.В., Крюковская В.Г. Организация работы сомельє – К. Центр учбової літератури, 2009. – 304с.
5. Сало Я. М. Організація роботи барів: довідник бармена – Львів : Афіша, 2012.
6. Матюшенко Р.В. Барна справа і робота сомельє [Eлектронний ресурс]: конспект лекцій для студ. напряму підготовки 6.051701
«Харчові технології та інженерія» ден. та заочної форми навч/Р.В.Матюшенко.– К.: НУХТ, 2014. – 333 с.
7. Доцяк В.С., Стремено Л.О., Стремено І.В. Страви, закуски, напої,
десерти барів і буфетів.- К: Вища школа, 2000.

Силабус: Мистецтво сомельє

Завантажити силабус