Мистецтво сомельє (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
103Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1016Маслійчук О. Б.ГрХМ-11с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
1016ГрХМ-11сМаслійчук О. Б.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Мистецтво сомельє» є :
– формування у студентів знань, вмінь та навичок стосовно роботи сомельє. Здобувачі освіти володіють прийомами технології приготування напоїв і коктейлів, знаннями культури вживання основних базових алкогольних напоїв та виробів з них. Вироблення у студентів практичних навичок і вмінь у вирішенні виробничих ситуацій, пов’язаних з реалізацією і зберіганням вина та алкогольних напоїв. Передбачає засвоєння студентами знань з організаційних, економічних, технологічних, технічних, соціально-психологічних проблем, які виникають в результаті діяльності сомельє в ресторанах в Україні у сучасних умовах.
Цілі дисципліни:
– з особливостями робочого процесу та мистецтва сомельє
– здобуття навичок і вмінь пов’язувати їх з діяльністю закладів ресторанного господарства
– опанування шляхів і методів виробництва напоїв з урахуванням вимог створення продукції високої якості.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– асортимент і характеристику міцних алкогольних напої, різних видів вин, слабоалкогольних і безалкогольних напоїв;
– основні правила приготування та оформлення змішаних напоїв;
– класифікацію коктейлів;
– посадові обов’язки сомельє;
– технологію подавання вин;
– правила споживання вин;
вміти:
– підготувати бар до роботи;
– експлуатувати обладнання, користуватися інвентарем, інструментами, мірним посудом;
– готувати напої та подавати їх споживачам;
– обслуговувати відвідувачів у барах різних типів та класів;
– організовувати робоче місце сомельє;
– складати винну карту;
– підбирати страви до різних сортів вин;
– обслуговувати гостей винами.

 

Рекомендована література

Основна:

  • Gibson M. (2020). The Sommelier Prep Course: An Introduction to the Wines, Beers, and Spirits of the World. Wiley, 480 р..
  • Goldstein E. (2020). Daring Pairings: a Master Sommelier Matches Distinctive Wines with Recipes from His Favorite Chefs. University of California Press, 400 р.
  • Grafe C., Bollerey F. (2017). Cafes and Bars: Living in the Public (Interior Architecture), 224 р.
  • Hellmich M. (2018). The Ultimate Bar Book: The Comprehensive Guide to Over 1,000 Cocktails. Chronicle Books, 476 р.
  • Kruch, J., McMartin, D. (2016). This Calls for a Drink! A Sommelier’s Guide to the Best Wines and Beers to Pair with Every Situation. Workman Publishing Company, 273 р.
  • Parr R., Mackay J. (2019). Secrets of the Sommeliers: How to Think and Drink Like the World’s Top Wine Professionals. Ten Speed Press, 120 р.
  • Мялковський О.В. Барна справа: підручник. – Київ: Кондор, 2017. – 376 с.
  • Ощипок І. М. Барна справа: навчальний посібник / І. М. Ощипок, П. Х. Пономарьов; Укоопспілка ; Львів. комерц. акад. – Львів : Магнолія, 2016. – 288 с.
  • Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: підручник / А. Мазаракі та ін.; ред. Н. П’ятницька; 2-ге вид., перероб. та доп. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 579 с.
  • Майкова С.В. Основи барної справи та робота сомельє: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, ФОП Піча Ю. В, 2022. – 124 с.
  • Майкова С.В. Барна справа та мистецтво бариста: навч.посіб. / С.В. Майкова, О.Б. Маслійчук, Н.Я. Сусол, ЛНУ імені Івана Франка. – Київ, В-во «Каравела», 2022. – 168 с.

Додаткова:

  • The Court of Master Sommeliers.    Електронний ресурс: https://www.mastersommeliers.org.
  • The Court of Master Sommeliers.    Електронний ресурс:  https://www.courtofmastersommeliers.org.
  • Асоціація сомельє України / Association sommelier of Ukraine у Facebook. Електронний ресурс: https://w ww.facebook.com/asusomms/.
  • Сало Я. М. Організація роботи барів: довідник бармена – Львів : Афіша, 2012.
  • Матюшенко Р.В. Барна справа і робота сомельє [Eлектронний ресурс]: конспект лекцій для студ. напряму підготовки 6.051701 «Харчові технології та інженерія» ден. та заочної форми навч/Р.В.Матюшенко.– К.: НУХТ, 2014. – 333 с.
  • Доцяк В.С., Стремено Л.О., Стремено І.В. Страви, закуски, напої, десерти барів і буфетів.- К: Вища школа, 2000.

Силабус: Мистецтво сомельє. 2024-2025 н.р.

Завантажити силабус