Інженерне обладнання будівель
Тип: На вибір студента
Кафедра: туризму
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
4 | 4 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
4 | 32 | доцент Стецький В. В. | ГРГ-21с, ГРГ-22с, ГРГ-23с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
4 | 32 | ГРГ-21с | доцент Стецький В. В. |
ГРГ-22с | доцент Стецький В. В. | ||
ГРГ-23с | доцент Стецький В. В. |
Опис курсу
Метою викладання навчальної дисципліни є формування вмінь та навичок з інженерного обладнання споруд у межах діяльності фахівця сфери готельно-ресторанного господарства. Набуття навичок щодо виконання основних функцій спеціаліста в цій сфері. Опанування вмінням приймати принципові рішення щодо проектування нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів готельно-ресторанного господарства вирішувати основні питання технічного нагляду замовника за будівництвом закладів готельно-ресторанного господарства.
Основними завданнями вивчення дисципліни є:
- ознайомитись з основними організаційними формами будівництва та інноваційними процесами в будівництві;
- вивчити загальні відомості про будівлі і споруди та їх конструктивні схеми і елементи;
- знати конструктивні особливості елементів готельно-ресторанних будівель;
- вивчити основні види і характеристики будівельних та оздоблювальних матеріалів;
- ознайомитись з основами будівельного проектування;
- знати види інженерного обладнання будівель, методи його установки та експлуатації;
- засвоїти особливості технічної експлуатації будівель і споруд;
Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:
знати :
- загальні відомості про будівлі і споруди готельно-ресторанного комплексу;
- планувальну організацію приміщень будівель та споруд готельних комплексів;
- основні конструктивні елементи будівель і споруд, будівельні матеріали та конструкції, види оздоблювальних матеріалів для будівель готельно-ресторанних комплексів;
- вимоги до планувальної організації території підприємств індустрії гостинності різної категорії та види, методи установки і експлуатації обладнання.
вміти :
- читати креслення будівель і споруд;
- розбиратись у проектній технічній документації на об’єкти готельних комплексів та ресторанів;
- підбирати на основі даних досліджень про ґрунти необхідну конструкцію фундаментів;
- на основі вимог до заданого об’єкта підібрати конструктивні матеріали для елементів будівлі (стіни, перегородки, перекриття, дахи і покрівлі та інші);
- на основі експлуатаційних вимог вміти підібрати необхідні для конкретного випадку будівельні матеріали, обладнання та здійснити контроль за якістю виконаних робіт;
- вірно підібрати необхідні оздоблювальні матеріали для готельно-ресторанних комплексів; – проектувати заклади готельно-ресторанного господарства.
Рекомендована література
Базова
- Будівельне матеріалознавство: Підручник. – К.: ТОв УВПК «ЕксОБ», 2004. – 704с.
- ДБН 360.92** (із змін. № 1 – 10). Містобудування. Планування та забудова міських та сільських поселень. – К.: Мінінвестбуд України, !992. – 65с.
- ДБН А 2.2 – 3 – 2004. Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва. – К.: Держбуд України, 2004. – 35с.
- ДБН А.2.2. – 3 – 2003. Положення про авторський нагляд за будівництвом будинків і споруд. – К.: Держком України з будівництва та архітектури, 2003. – 9 с.
- ДБН А.3.1. – 3 – 94.Проприйняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Основні положення. – К.: Держкоммістобудування України, 1994. – 29 с.
- ДБН В.2.2.-9 – 99. Громадські будинки і споруди. Основні положення. – К.:Держбуд України, 1999. – 46 с.
- ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. – К.: Держспожив стандарт України, 2004. – 12 с.
- ДСТУ Б А.2.4.-7 – 95. Система проектної документації для будівництва. Правила виконання архітектурно-будівельних робочих креслень.
- Ежемесячный науч.-техн. и производ. Ж. «Строительные материалы.» Карсекін В.І. Проектування підприємств громадського харчування./ Карсекін В.І – К.: Вища школа 1992. – 241с.
- Клименко Є.В Технічна експлуатація та реконструкція будівель і споруд./ Клименко Є.В. Навчальний посібник – К.: Центр навч. Л-ри, 2004. – 304 с.
- Кравченко В.С. Водопостачання та каналізація. / Кравченко В.С. Підручник. – К.: Кондор. 2007. – 288 с.
- СНиП 2.01.02 – 85. Противопожарные нормы. – М.: Госком СССР по делам строительства., 1986. – 8с.
- СНиП 2.04.01 – 85. Внутренний водопровод и канализация. – М.: Госком СССР по делам строительства, 1986. – 56 с.
- СНиП ІІ –Л.8.71. Предприятия общественного питания. Нормі проектирования. – М.: Изд-во лит. По строительству, 1972. – 32 с.
- Справочник современного строителя./ Л.Р. Мильян и др.; Под общ. Ред.. Л.Р. Мильяна – узд. 3-е. – Ростов н/Д: Феникс, 2006. – 540 с.
- Сучасні композиційні будіельно-оздоблюванні матеріали: Підручник. К.: КНУБА, 2005. – 512 с.
- Шаповал С.Л. Основи будівництва / С.Л. Шаповал за ред.. АА Мазаракі – К.: Київ нац..торг.-екон. ун-т, – 2007. – 186 с.
- Шаповал С.Л. Громадське будівництво / С.Л. Шаповал. Курс лекцій. КНТЕУ, 2010. – 208 с.Додаткова література
Допоміжна
- Будівельне матеріалознавство: Підручник. – К.: ТОв УВПК«ЕксОБ»,2004. – 704с.
- ДБН А.2.3.-1 – 99. Територіальна діяльність в будівництві. Основні положення. – К.: Держбуд України, 1999.
- ДБН В.2.5-20 – 2001. Газопостачання.
- ДБН В.2.5-23 – 2003. Проектування електрообладнання об’єктів цивільного призначення.
- ДБН В.2.5-78.11.01 – 2003. Системи сигналізації охоронного призначення.
- ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. – К.:Держспожив стандарт України, 2004. – 12 с
- ДСТУ Б А.2.4-2 – 95. Система проектної документації для будівництва. Умовні графічні позначення і зображення елементів генеральних планів та споруд транспорту. – К.: Держбуд України 1995.
- Ежемесячный науч.-техн. и производ. Ж. «Строительные материалы.»
- Карсекін В.І. Проектування підприємств громадського харчування./Карсекін В.І – К.: Вища школа 1992. – 241с.
- Клименко Є.В Технічна експлуатація та реконструкція будівель і
споруд./ Клименко Є.В. Навчальний посібник – К.: Центр навч. Л-ри, 2004. – 304 с. - Кравченко В.С. Водопостачання та каналізація. / Кравченко В.С. Підручник. – К.: Кондор. 2007. – 288 с.
- СНиП 2.01.02 – 85. Противопожарные нормы. – М.: Госком СССР по делам строительства., 1986. – 8с.
- СНиП 2.04.01 – 85. Внутренний водопровод и канализация. – М.:
Госком СССР по делам строительства, 1986. – 56 с. - СНиП ІІ –Л.8.71. Предприятия общественного питания. Нормі проектирования. – М.: Изд-во лит. По строительству, 1972. – 32 с.
- Справочник современного строителя./ Л.Р. Мильян и др.; Под общ.
Ред.. Л.Р. Мильяна – узд. 3-е. – Ростов н/Д: Феникс, 2006. – 540 с. - Сучасні композиційні будіельно-оздоблюванні матеріали: Підручник. К.: КНУБА, 2005. – 512 с.
- Про захист прав споживачів : Закон України від 15.12.1993 р. – №
3682-ХІІ. - Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя
населення : Закон України від 24.02.1994 р. – № 4004-ХІІ. - Про внесення змін і доповнень до статті 23 Закону України «Про
захист прав споживачів» : Закон України від 20.06.1995 р. - Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини :
Закон України від 23.12.1997 р. – № 771/97-ВР. - ДСТУ 3278- 95 «Стандартизація послуг. Основні положення».
- ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація. – К. : Держспоживстандарт України, 2004.
- Порядок проведення контрольної перевірки правильності розрахунку із споживачами за надані послуги і реалізовані товари : Постанова Кабінету Міністрів України від 02.04.1994 р. – № 215.
- Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного
обслуговування населення : Постанова Кабінету Міністрів України
від 08.02.1995 р. – № 108. - Правила роботи дрібно роздрібної торговельної мережі : Наказ
міністра зовніш. екон. зв’язків і торгівлі України від 08.07.1996 р. – № 369. - Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення
закладів громадського харчування : Наказ міністра економіки та з
питань європ. інтеграції України від 03.01.2003 р. – № 2. - Шаповал С.Л. Основи будівництва / С.Л. Шаповал за ред.. АА
Мазаракі – К.: Київ нац..торг.-екон. ун-т, – 2007. – 186 с. - Шаповал С.Л. Громадське будівництво / С.Л. Шаповал. Курс лекцій.КНТЕУ, 2010. – 208 с.