Інновації в дизайні та технологіях індустрії гостинності

Тип: На вибір студента

Кафедра: туризму

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
33Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
332Жук Ю. І.ГРГ-21, ГРГ-22, ГРГ-23

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
332ГРГ-21Жук Ю. І.
ГРГ-22Жук Ю. І.
ГРГ-23Жук Ю. І.

Опис курсу

 Мета:оволодіння сучасними теоретичними основами та практичними навичками організації та управління інноваційними технологіями в ресторанному, готельному господарстві та туристичній діяльності, заснованими на результатах наукових досліджень у галузі. Інноваційні технології в ресторанному, готельному господарстві та туризмі повинні створити необхідні умови для розширення, прискорення і підвищення ефективності формування і реалізації різних інновацій (продуктових, технологічних, соціальних тощо), спрямованих на розробку і впровадження конкурентоспроможного продукту на рівні міжнародних стандартів.

 Завдання:

  • вивчення основних понять – «інновація», «інноваційна діяльність», «інвестиція», ознайомлення з формами інноваційної діяльності в індустрії гостинності;
  • визначення особливостей і динаміки трансформації форматів закладів ресторанного господарства у відповідності до змін ресторанного бізнесу;
  • визначення напрямів розвитку інноваційних форм сервісу різноформатних закладів ресторанного господарства;
  • розширення і поглиблення знань щодо інноваційних форм надання професійних послуг;
  • оволодіння сучасними теоретичними основами та практичними навичками організації та управління інноваційними технологіями в готельному господарстві;
  • ознайомлення із теоретичними основами інноваційного менеджменту в туризмі, розробка та запровадження інноваційного туристичного продукту, використання інноваційних технологій у його формуванні, обслуговуванні туристів;
  • формування знань щодо новітніх механізмів та методів управління міжнародними та вітчизняними підприємствами індустрії гостинності.

В результаті вивчення даного курсу студент повинен:

знати:

  • особливості розвитку нових форматів закладів індустрії гостинності (ресторанні та готельні підприємства) та їх трансформацію на сучасному вітчизняному ринку;
  • інноваційніформиобслуговування та форминаданняпрофесійнихпослугузакладах ресторанного та готельного господарства;
  • теоріїінноваційногорозвиткуресторанних та готельнихгосподарств, характеристику інноваційнихознак та форм розвиткуекономіки;
  • методипрогнозування і плануваннянововведень на рівніресторанних та готельнихпідприємств як інструментарійреалізаціїінноваційнихтехнологій;
  • основнівимоги до побудовисистемиорганізаційних, соціальних, інфраструктурних, технологічних та економічнихінноваційресторанних та готельнихпідприємств;
  • інноваційнітехнології у сферітуристичнихпослуг, спектр новітніхтехнологій, використовуваних у туризмі.

вміти:

  • використовуючи міжнародний та вітчизняний досвід, формувати та впроваджувати інновації в діяльність підприємств індустрії гостинності;
  • керуватинапрямами і варіантамирозвиткупідприємств індустрії гостинності у нестабільномуринковомусередовищі;
  • впроваджувати інноваційні проекти в туристичній діяльності, інформаційні та інноваційні технології в процесах обслуговування туристів;
  • формувати стратегії інноваційного розвитку підприємств індустрії гостинності.

Рекомендована література

Базова

  1. Василенко В.О. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник / В.О. Василенко. – ЦУЛ ; Фенікс, 2003. – 440 с.
  2. Влащенко Н. М. Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Інноваційні технології в туризмі» / Н. М. Влащенко, М. В. Тонкошкур ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2015. – 131 с.
  3. Влащенко Н. М. Конспект лекцій з навчальної дисципліни «Інноваційні технології в готельному господарстві» / Н. М. Влащенко; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. – Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2016. – 89 с.
  4. Волков Ю. Ф. Интерьер и оборудование гостиниц и ресторанов / Ю. Ф. Волков. – Ростов н/Д : Феникс, 2003. – 352 с.
  5. Малахова Н.Н. Инновации в туризме и сервисе / Малахова Н.Н., Ушаков Д.С. – Ростов н/Д : МарТ, 2008. – 224 с.
  6. Мальська, М. П. Готельний бізнес: теорія та практика : підручник. / Мальська М. П. – К. : ЦУЛ, 2010. – 472 с.
  7. Новиков В.С. Инновации в туризме. -М.: ИЦ «Академия», 2007. – 208 с.

 

Допоміжна

  1. Журавльова С.М. Стратегія інноваційної діяльності на підприємствах готельного господарства // Економіка. Управління. Інновації. – 2012. – №2(8).
  2. Пащута М.Т., Шкільнюк О.М. Інновації: понятійно-термінологічний апарат, економічна сутність та шляхи стимулювання. Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 118 с.
  3. П’ятницька Г. Сучасні проблеми інноваційного розвитку ресторанного господарства України / Г. П’ятницька, О. Григоренко // Вісник КНТЕУ. – 2005. – №1. – С.5-11.
  4. П’ятницька Г.Т Вплив інноваційних змін на діяльність підприємств ресторанного господарства / Г.Т. П’ятницька, Н.О. П’ятницька // Економіка розвитку. – 2013. – №1(65). – С.122-126.
  5. Шаповалова О.М. Інноваційна діяльність як основа підвищення конкурентоспроможності готельного господарства / О.М. Шаповалова // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2013. – №16. – С.224-228.

 

Інформаційні ресурси

  1. Барабаш Є.В. Інноваційні технології в готельному бізнесі [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tourlib.net/statti_ukr/barabash.htm.
  2. Саненко Л.І. Принципи впровадження інноваційних технологій в готелях та їх переваги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://tourlib.net/statti_ukr/sanenko.htm
  3. Портал гостиничного и ресторанного бизнеса [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://prohotelia.com/.
  4. Сайт Європейської асоціації трансферу технологій, інновацій та промислової інформації [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.codris.ru
  5. Сайт присвячений інноваціям та інвестиціям. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.innopolis.info
  6. Сайд Державного агентства України з інвестицій та інновацій. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.in.gov.ua

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму

Силабус

Завантажити силабус