Екотехнології в харчовій індустрії (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
113Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1116професор Бомба М. Я.ГрХМ-21с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
118ГрХМ-21спрофесор Бомба М. Я.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Екотехнології в харчовій індустрії» передбачено набуття студентами теоретичних знань та формування практичних навичок з розвитку екотехнологій та планування діяльності підприємств харчової промисловості та ресторанного бізнесу в сучасних умовах господарювання.

Цілі – сприяти набуттю наукових підходів щодо розвитку екотехнологій у сфері діяльності харчових виробництв;  ознайомити з досягненням вітчизняної і світової науки з розвитку екотехнологій на підприємствах харчової індустрії, організаційною структурою екопідприємств; формування у студентів сталої системи поглядів і знань з мінімізації негативного впливу господарської діяльності на навколишнє середовище, навичок застосування системного підходу до забезпечення високого рівня енергетичної, екологічної безпеки підприємства, підвищення рівня свідомості та екологічної культури.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:  вивчити вплив шкідливих відходів харчових виробництв на навколишнє середовище; сформувати у майбутніх фахівців знання з основних джерел утворення відходів при виробництві продуктів харчування; базові основи екотехнологій  та перспективи екологізації  на підприємствах галузі харчування; екотехнологічні методи ведення закладів ресторанного господарства на безвідходній переробці екологічно-безпечної сировини; екотехнологічні методи утилізації відходів господарської діяльності; методи захисту навколишнього середовища від шкідливого впливу ксенобіотиків та екобезпечність продуктів харчування.

вміти: формулювати цілі і завдання що розвитку інноваційних технологій в галузі харчування; освоїти методики запровадження безвідходних та маловідходних технологій, поводження з відходами; використовувати альтернативні методи екологічно-безпечних продуктів харчування; забезпечити засвоєння основних екологічних закономірностей та набуття вмінь і навичок у роботі з об’єктами та елементами довкілля; запроваджувати проведення державного обліку та розробку сучасних принципів поводження з відходами ресторанних господарств; використовувати принципи управління, на яких базується система екологічно-безпечних виробництв в сфері виробництва продуктів харчування; впроваджувати законодавчі документи України та Європейського Союзу, які регулюють екологічно безпечне виробництво.

Рекомендована література

Основна:

  • Бомба М. Я. Екологічність і безпечність продуктів харчування: навч. посіб. Львів: Сполом, 2022. 294с.
  • Влащенко Н.М. Інноваційні технології у ресторанному, готельному господарстві та туризмі : навч. посібник; Харків. нац. ун-т міськ. госпва ім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018.  373 с.
  • Войцицький А.П., Дубровський В.П., Боголюбов В.М. Техноекологія: підручник; за ред. В.М. Боголюбова. К.иїв: Аграрна освіта, 2009. 533 с.
  • Галушкіна Т.П., Грановська Л.М., Кисельова Р.А. Екологічний менеджмент та аудит: Навчальний посібник. – Херсон: Олді, 2020. 456 с.
  • Гомеля М.Д., Оверченко Т.А., Іваненко О.І. Більш чисті виробництва: підручник. Київ: Видавничий дім «Конкорд», 2020. 248 с.
  • Джигирей В.С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища: навчальний посібн. Київ: Т-во «Знання», КОО, 2007. 422с.
  • Екологія з основами екологічного туризму: навчальний посібник / Укл. Паньків Н.Є., Бомба М. Я., Львів, ЛІЕТ, 2016. 318 с.
  • Екологічна безпека, природно-техногенна безпека і цивільний захист в Україні: навч. посіб. / В. М. Кобрін та ін. Харків: ХАІ, 2007. 405 c.
  • Мальска М. П, Пандяк І. Г. Готельний бізнес: теорія та практика: навч. посін. Київ: Цетнр учбової літератури, 2010. 472 с.
  • Мазаракі А.А. Проектування закладів ресторанного господарства: навч. посіб. 2 ге вид., відред. і допов. Київ: Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2010. 307 с.
  • Модернізація виробництва: системно-екологічний підхід: Посібник з екологічного менеджменту / Шевчук В.Я., Саталкін Ю.М., Навроцький В.М. та інші. Київ: СИМВОЛ-Т, 1997. 245с.
  • Запольський А.К., Українець А.І. Екологізація харчових виробництв: підручник. Київ: Вища школа, 2005. 428 с.
  • Іваненко О.І, Носачова Ю.В. Техноекологія: підручник. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2017. 294 с.
  • Іванова О. В., Капліна Т. В. Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства: підручник. Суми: Університетська книга, 2014.  399 с.
  • Іванюта С.П., Качинський А.Б. Екологічна та природно-технічна безпека України: регіональний вибір загроз і ризиків.: монографія. Київ: НІСД, 2012. 308 с.
  • Радовенчик В.М., Гомеля М.Д., Радовенчик Я.В. Утилізація та рекуперація відходів: підручн. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2021. 248 с.
  • https://ecolog-ua.com/news/top-eko-iniciatyv-yaki-ukrayinski-goteli-mozhut-vykorystovuvaty-vzhe-sogodni
  • https://www.sworld.com.ua › simpge2 › 6.pdf

Додаткова:

  • Берзіна С.В., Яреськовська І.І. та ін. Системи екологічного управління: сучасні тенденції та міжнародні стандарти: посібн.Київ: Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування,2017.134 с.
  • Бондар, О. І., Новосельська Л. П., Іващенко Т. Г. Основи біологічної безпеки (екологічна складова): навч. посіб.; під заг. ред. Г. Г. Шматкова; Держ. екол. акад. післядиплом. освіти та управління. Херсон: Грінь Д. С., 2016. 372 с.
  • Воробйова О.А., Харічков С.К. Розвиток рекреаційно – туристичної діяльності на територіях природно-заповідного фонду. О. ІПРЕЕД НАНУ, 2009. 36 с.
  • Данилишин Б. Шанс для енергоефективності. URL:https://www.epravda.com.ua/columns/2019/02/14/645268/
  • 5.Дуднікова І.І. Екологія і безпека життєдіяльності: Термінологічний словник-довідник. К.: Вища школа., 2005. 247 с.
  • Екологічна безпека інженерної діяльності / О.І. Іваненко, Ю.В, Носачова, В.В. Вембер. Київ: Видавничий дім «Кондор», 2020. 212 с.
  • Жигуц Ю.Ю., Лазар В.Ф. «Інженерна екологія»: навч. пос. Київ: Кондор-Видавництво, 2015. 170 с.
  • Запорожець О.І. Безпека життєдіяльності Київ: ЦУЛ, 2013.  448 с.
  • Лисиченко Г.В., Хміль Г.А., Барбашев С.В. Методологія оцінювання екологічних ризиків. Одеса: Астропринт, 2011. 368 с.
  • Клименко М.О., Залеський І.І. Техноекологія: навчальний посібник Київ: ВЦ «Академія», 2011. 256 с.
  • Пономарьов П. Х., Сирохман І. В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини: навч. посіб. Київ: Лібра, 1999. 272
  • Разанов С.Ф. Екологічна та техногенна безпека. навчальний посібник для вивчення дисципліни. Вінниця: РВВ ВНАУ, 2013. 125 с.
  • Розбудова екологічної мережі / Під ред. Ю. Р. Шеляга-Сосонка. Київ, 1999. 127 с.
  • Ряшко Г.М., Крусір Г.В., Новічкова Т.П. Аналіз енергозберігаючих технологій в ресторанному господарстві.. Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. 2016. Вип.2. С.17-21.
  • Семенов В.Ф. Екологічний менеджмент: підручник / В.Ф.Семенов, О.Л.Михайлюк, Т.П. Галушкіна. Київ: Центр навч. літ., 2004. 407 с.
  • Сучасні підходи до енергозбереження у сфері готельного господарства. Режим доступу: https://studfile.net/preview/5193833/
  • Управління техногенною безпекою України / Є.П. Буравльов, В.В. Гетьман. Київ, 2006. 235 с.
  • Цибка М., Романова К., Ворфоломеєв А. Ресурсоефективне та чисте виробництво: навчальний посібник. UNIDO: Центр РЕБЧВ в Україні, 2017. 81 с.

Інформаційні ресурси Інтернет-мережі