Безвідходні та ресурсоощадні технології харчової прмисловості (181 М)

Тип: Нормативний

Кафедра: готельно-ресторанної справи та харчових технологій

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
114Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
1116Майкова С. В.ГрХМ-21с

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
118ГрХМ-21сМайкова С. В.

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Безвідходні та ресурсоощадні технології харчової промисловості» – є засвоєння здобувачами знань про перспективні ресурсозберігаючі мало- і безвідходні технології комплексного використання сировини і вторинних ресурсів, їх кількісну оцінку за рівнем безвідходності.
Цілі навчальної дисципліни:
– є набуття студентами компетенції у галузі інноваційних ресурсозберігаючих технологій харчової продукції, які використовуються в сучасній індустрії;
ознайомлення із теоретичними і технологічними концепціями та принципам створення продукції із визначеними властивостями;
оволодіння сучасними способами та прийомами застосування вторинних сировинних відходів.

Після завершення цього курсу студент повинен:
знати:
– теорії, закономірностей, методів (алгоритмів) і способів діяльності, що достатні для формування та впровадження власної моделі професійної діяльності, в тому числі в екстремальних умовах.
.- специфіку системи сертифікації технологічних процесів харчових підприємств, уміння розробляти окремі види технічної документації та сертифікати відповідності продукції харчових підприємств державного та міжнародного зразка.
. основні нормативні правові документи (закони і підзаконні акти, стандарти тощо), необхідних для професійної діяльності; здатність грамотно трактувати документ; здатність ефективно використовувати нормативні правові документи для вирішення конкретних завдань.
. володіти принципами збереження якості та безпечності харчових продуктів, прагнення до забезпечення та підвищення рівня якості та безпечності конкретного харчового продукту.
-загальні принципи та закономірності інтегрованого управління матеріальними, інформаційними, фінансовими та іншими потоками;
– загальні принципи створення та функціонування логістичних систем;
– загальні принципи оптимального управління логістичними процесами. володіти: – методиками оцінки економічних витрат в логістиці;
– методикою розрахунку точок беззбитковості функціонування логістичних систем; – методикою розрахунку параметрів матеріалопотоків;
– методикою побудови епюр матеріалопотоків; вміти:
вміти:
– розробляти окремі види технічної документації та сертифікати відповідності продукції харчових підприємств державного та міжнародного зразка
– застосовувати основні методи дослідження фізико-хімічних, хімічних, біохімічних, мікробіологічних процесів.
узагальнювати їх та пов’язувати з практичним застосуванням за профілем фаху
– здійснювати забезпечення раціонального та ефективного використання матеріально-технічної бази виробництва, торгівлі, транспорту та інших складових інфраструктури ринку;
– створювати оптимальні умови для функціонування логістичних систем;
– здійснювати управління замовленнями, закупівлями, запасами;
– організувати дистрибуцію та фізичний розподіл товарів.

Рекомендована література

Основна:

  • Державний класифікатор України. Класифікатор відходів ДК 005- 96. http://plast.vn.ua/DK005-96.html
  • Міхєєнко В.М., Гевлич І.Г., Гевлич Т.І. Регулювання поводження з харчовими відходами в Україні та за кордоном Екологічна безпека та природокористування. № 3 (39), 2021 С. 51-68.
  • Серьогін О.О., Осьмак О.О., Риндюк Д.В. Ресурсоощадні технології у харчовій промисловості. К.: НУХТ, 2018. 414 с.
  • Стратегії і практики ресурсоефективного та більш чистого виробництва в молочній промисловості. К.: КМІГОР «Центр ресурсоефективного та чистого виробнитцва». 2017. 92 с.
  • Крусір Г. В., Шевченко Р. І., Русєва Я. П., Кондратенко Г. І., Крайнов І. П. Технології поводження з відходами харчових виробництв : навчальний посібник для вищих навчальних закладів. Одеса: Астропринт, 2014. 400 с.
  • Ростовський В.С., Олейник Р.В. Прогресивні ресурсозберігаючі технології в харчовій промисловості. Навчальний посібник. К.: Кондор, 2008. 136 с.
  • Зінчук Т. О. Економічні наслідки впливу продовольчих органічних відходів на природні ресурси світу Органічне виробництво і продовольча безпека: [зб. матеріалів доп. учасн. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф.]. 2014. С. 103–108.
  • Малишева Н. Р., Семеняка В. В., Стельмах О. С. Забезпечення міжнародно-правової охорони простору від засмічення. Наука і технологія. 2015. № 2. С. 86–88.
  • Пат. 99124 Україна. Гладій М. В., Славов В. П., Тимчак В. С., Кебко В. Г., Порхун М. Г., Дідківський А. В.. Екологічний енергоресурсозберігаючий спосіб сушіння рідкої пивної дробини. № 201410531; заявл. 26.09.2014; опубл. 25.05.2015, Бюл. № 10. 6 с. 34
  • Тимчак В. С. Еко-інновації використання відходів харчової промисловості в контексті досвіду країн-членів ЄС. Органічне виробництво і продовольча безпека : матеріали IV Міжнар. наук.-практ. конф., 12–13 травня 2016 р. С. 516–521.
  • Шубравська О. В. Інновації в агросфері. Інноваційна економіка. 2015. С. 92–103.
  • Луговський О.Ф., Берник І.М. Виробництво пектинового концентрату з використанням ультразвукових кавітаційних технологій. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія «Технічні науки». 2011. Випуск 9. С. 159-163.

Допоміжна:

  • Берник І.М. Інтенсифікація процесу екстрагування рослинної сировини з використанням ультразвукової кавітації. Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2017. №3(98). 69–73.
  • Берник І.М., Коц І.В. Вибір алгоритму управління процесом барометричної обробки харчової сировини в тепловій камері з аеродинамічним нагріванням. Продовольчі ресурси. 2019. №13. С. 7-14.
  • Реалізація наукових підходів у технології виробництва молочних продуктів харчування. Технології продуктів оздоровчого харчування : монографія / М. Я. Бомба, О. М. Вівчарук, Ю. В. Жиліщич, Б. В. Кректун, У. Б. Лотоцька – Дудик, С. В. Майкова, Г.В. Макогін, О. Б. Максимець О.Б. Маслійчук, І. Г. Пандяк, І. В. Петлін, Н.Б. Сливка, Н. Я. Сусол, Л. О. Федина ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. Львів, 2023. С. 21-69.
  • Майкова С. Удосконалення напівфабрикатів з гідробіонтів нетрадиційною сировиною / Світлана Майкова, Ольга Вівчарук // Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез. ІІІ Міжнар. наук.- практ. конф. (06 жовт. 2022 р.). – Львів : ЛДУФК імені Івана Боберського, 2022. – С. 147-149.
  • Найченко В. М., Осадчий О.С. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства: підручник. Київ: Школяр, 1999. 502 с.
  • Обладнання для підготовки, сортування, заморожування та сушіння сировини. Ягідник. 2021. №5 (25). URL: http://www.jagodnik.info/obladnannya-dlyapidgotovky-sortuvannya-zamorozhuvannya-ta-sushinnya-syrovyny/
  • Сімахіна Г. О. Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2018. Т. 24, № 5. С. 144- 152 .
  • Іваненко Ф. В., Сінченко В. М. Технологія зберігання та переробки сільськогосподарської продукції: навч.-метод. посіб. К.: КНЕУ, 2005. 221 с

Інформаційні ресурси:

  • Google (пошук на усіх мовах)
  • Електронні джерела Google (пошук на усіх мовах)
  • Мета (українськомовна пошукова система)
  • Відкриті бази і реєстри Вікіпедія
  • Переробка відходів [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki