- Завантажити інформацію про гурток у форматі pdf
- Витяг з протоколу №10 засідання кафедри туризму, 2025 pdf
Наукова діяльність є однією із головних складових навчального процесу будь-якого закладу вищої освіти. І потреба у правильній організації наукової діяльності здобувачів вищої освіти має велике значення впродовж усього навчання.
У січні 2025 року з ініціативи науково-педагогічних працівників та здобувачів кафедри туризму, географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка створений науковий гурток “Готельно-ресторанний та кейтеринговий простір”, який має три напрями, один із яких:
“Ресторатор&Кейтеринг”.
Однією з форм організації наукової роботи серед ЗВО є участь в роботі наукового студентського гуртка. Студентський науковий гурток у своїй діяльності керуються Законом України «Про вищу освіту», «Про наукову і науково-технічну діяльність», Статутом ЛНУ імені Івана Франка, чинним законодавством.
Впродовж навчання на кафедрі туризму, географічного факультету, беруть активну участь в науковій роботі у позанавчальний час здобувачі вищої освіти, що навчаються за спеціальностями J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», J2 «Туризм і рекреація», першого бакалаврського рівня.
Основними цілями роботи студентського гуртка є:
❖ формування у здобувачів вищої освіти інтересу й потреби до наукової творчості у сфері ресторанного бізнесу;
❖ розвиток творчого мислення, наукової самостійності, підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання, поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.
Основною метою наукового гуртка “Ресторатор&Кейтеринг” є:
❖ залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної діяльності;
❖ створення платформи для поглибленого вивчення сучасних тенденцій та інновацій у сфері ресторанного бізнесу та кейтерингу;
❖ сприяння розвитку наукового мислення і навичок щодо вирішення теоретико-прикладних проблем сфери послуг;
❖ обговорення актуальних питань та визначення сучасних шляхів розвитку ресторанного бізнесу та кейтерингу;
❖ забезпечення реалізації інтелектуального потенціалу і розвитку творчої ініціативи студентів;
❖ формування їх науково-теоретичних та практичних компетентностей.
❖ залучення кейтерингу, тобто виїзне обслуговування.
Кейтеринговий бізнес у світі нині за значимістю дорівнює традиційному ресторанному бізнесу, поступово він стає популярним і в Україні. Основними напрямками розвитку кейтерингу є виїзне обслуговування та стаціонарне обслуговування. Ці два напрямки мають свою логістичну специфіку, а їхня подібність пов’язана з необхідністю наявності виробничої бази.
Гурток спрямований на розвиток професійних знань та навичок студентів, організацію дослідницьких робіт.
Основними завданнями студентського наукового гуртка є:
❖ розвиток навичок самостійної творчої наукової роботи студентів, накопичення досвіду проведення наукових досліджень;
❖ підвищення рівня фахової майстерності та професійної підготовки здобувачів вищої освіти;
❖ поглиблене вивчення досягнень сучасної науки у ресторанній справі, використання наукових підходів щодо виявлення сучасних проблем функціонування підприємств сфери послуг і формування ефективних шляхів їх розвитку;
❖ вироблення науково-обґрунтованих рекомендацій щодо удосконалення процесу ЗРГ, покращення результатів їх діяльності й підвищення якості послуг;
❖ задачі проведення занять з ресторанного кейтерингу.
Напрями дослідження секції гуртка:
❖ сучасні методи контролю безпеки продуктів та напоїв харчування у ресторанному бізнесі;
❖ дослідження впливу глобалізації на місцеву кухню та гастрономічні вподобання;
❖ дослідження сенсорних показників ресторанної продукції та напоїв;
❖ молекулярна кухня та її застосування у ресторанному бізнесі;
❖ дослідження харчової цінності ресторанної та кейтерингової продукції;
❖ дослідження впливу соціальних мереж на популярність закладів ресторанного господарства та кейтерингу;
❖ зменшення харчових відходів, використання органічних продуктів, перехід на енергоефективні технології;
❖ дослідження сучасних кулінарних технік, таких як молекулярна кухня, використання новітніх інгредієнтів і технологій приготування;
❖ дослідження трендів у персоналізації обслуговування, як фактор підвищення конкурентоспроможності;
❖ вивчення індивідуального меню, створені на основі уподобань або алергій гостей;
❖ використання технологій штучного інтелекту для аналізу вподобань гостей ресторанного господарства та кейтерингу;
❖ аналіз харчових трендів і розробка нових меню на їх основі;
❖ вивчення впливу цифрових технологій на ресторанний бізнес: мобільні додатки для замовлень, безконтактна оплата, автоматизація процесів на кухні;
❖ управління безпечністю харчових продуктів у ЗРГ, дотримання стандартів НАССР у ресторанному бізнесі;
❖ розвиток концепцій оздоровчого харчування та спеціалізованих ресторанів (безглютенові, фермерські продукти);
❖ здорове харчування plant-based;
❖ дослідження ресторанної та кейтерингової продукції з функціональним призначенням;
❖ інноваційні технології ресторанного господарства;
❖ використання та виготовлення традиційної і нетрадиційної сировини у ресторанному бізнесі;
❖ вплив упаковки та матеріалів на якість страв при доставці ресторанної, кейтерингової продукції;
❖ дослідження біотехнології в індустрії харчування ресторанного бізнесу;
❖ дослідження крафтової продукції для ресторанного та кейтерингового бізнесу;
❖ дослідження сучасного обладнання, устаткування, інвентаря, та їх вплив на якість ресторанного та кейтерингового бізнесу;
❖ формування у студентів сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань з планування заходів з кейтерингу;
❖ тощо.
Реалізація завдань наукового гуртка здійснюється у наступних формах наукової діяльності:
❖ участь у міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-практичних конференціях, семінарах, круглих столах тощо;
❖ підготовка до публікації наукових статей (тез) студентів у наукових виданнях;
❖ участь в конкурсах студентських науково-дослідних робіт, предметних олімпіадах, ділових іграх, наукових, освітніх та бізнес-проєктах;
❖ участь у майстер-класах, тренінгах, форумах, воркшопах тощо.
Виконання студентами дослідницьких завдань забезпечує оволодіння новими принципами і методами наукового пошуку, сприяє формуванню їх наукового світогляду, підвищенню професійної підготовки і особистої конкурентоздатності на сучасному ринку праці.
Softskills, які формуються в учасників гуртка
❖ Комунікація: Учасники гуртка обмінюються інформацією, взаємодіють із різноманітними людьми та навчаються ефективно комунікувати, долучаються до організації заходів та взаємодії з учасниками, брати участь у майстер-класах, дегустаціях, громадськими організаціями, волонтерами та стейкхолдерами.
❖ Мережеві навички: Учасники розвивають зв’язки та контакти в рестораннаму бізнесі та кейтерингових компаніях, встановлюють партнерські відносини з місцевими підприємствами.
❖ Організація заходів: Планування та управління заходами розвиває навички організації та координації, зокрема через організацію екскурсій, форуми, майстер-класи, конференцій, дегустацій тощо
❖ Лідерство: Учасники гуртка можуть очолювати проєкти та заходи, що сприяє розвитку лідерських якостей. Для прикладу, координація дій команди волонтерів на фестивалі.
❖ Здатність до аналізу та планування: Розробка та планування заходів та організація дозвілля вимагають навичок аналізу та стратегічного планування.
❖ Робота в мультикультурному середовищі: Сучасна гостинність тісно взаємодіє з різними культурами, етнічними кухнями та іноземними мовами.
❖ Управління часом: Планування заходів пов’язаних зі сферою гостинності, потребує навичок ефективного управління часом.
❖ Презентаційні навички: Учасники можуть презентувати різні програми, маршрути, розробки власні, проєкти, інші заходи у
сфері ресторанного бізнесу та кейтерингу перед потенційними споживачами ресторанних послуг.
❖ Проектне управління: Розробка та реалізація ресторанних проєктів розвиває навички проектного управління.
❖ Здатність вирішувати проблеми: Підприємства ресторанного господарства та кейтерингу постійно зіштовхуються з різними зовнішніми і внутрішніми викликами, тому учасники вчаться знаходити оптимальні рішення.
Філь Марія Іванівна
кандидат технічних наук
доцент
merifil.ua@gmail.com