Школа-семінар гірського ландшафтознавства «Дослідження літніх станів гірських ландшафтів»

28.07.2015 | 17:38

З 20 по 27 липня 2015 року на Чорногірському географічному стаціонарі (ЧГС) Львівського національного університету імені Івана Франка, що в смт. Ворохта Івано-Франківської області, проходила VIII Польова літня школа-семінар гірського ландшафтознавства із загальною тематикою «Дослідження літніх станів гірських ландшафтів». Її організаторами були кафедри фізичної географії та раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету.
Під час роботи школи-семінару обговорювались питання теорії і методики ландшафтних досліджень, структури, динаміки і станів ландшафтних комплексів. Семінарська частина роботи охоплювала три дні, під час яких тривала робота таких секцій: «Регіональні ландшафтні дослідження», «Проблеми ландшафтного картографування» і «Дослідження компонентів і властивостей ландшафтів». З доповідями виступили 21 учасник із університетів Львова, Харкова, Ужгорода, Національного природного парку «Гуцульщина», Верховинського краєзнавчого музею «Гуцульщина» і Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу. Загалом в школі взяло участь близько 30 осіб. Матеріали доповідей, що обговорювались на школі-семінарі, будуть опубліковані в черговому випуску журналу «Проблеми гірського ландшафтознавства».
Після камеральних засідань відбувались виходи на прилеглі до ЧГС гірські вершини, під час яких учасники оволодівали методикою польового картографування гірських ландшафтів, здобували навики проведення ландшафтних експедиційних досліджень в горах, ознайомлювались із палеогеографічною проблематикою і методикою комплексних стаціонарних досліджень ЧГС. Дослідники провели польові обстеження відслонень у давніх терасових рівнях басейнів рр. Пруту, Черемоша і Чорної Тиси.
Наступні три дні тривала польова навчальна екскурсія з ночівлею в наметах. Її маршрут проходив з ЧГС через озера Несамовите, Бребенескул, г. Піп Іван, оз. Марічейка, г. Смотрич, г. Бребенескул і з поверненням на ЧГС.

Вечірні години учасники школи проводили з співами і обміном враженнями біля карпатської ватри.