VIІ науковий семінар «Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат»

18.09.2018 | 15:27

13-16 вересня 2018 року на Чорногірському географічному стаціонарі (смт Ворохта) відбувся VIІ науковий семінар «Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат». У роботі семінару взяли участь науковці з України і Польщі (Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка», Люблінський Католицький університет імені папи Івана Павла ІІ). Наукові доповіді були присвячені проблемам зледеніння, віку рельєфу Українських Карпат, флювіальної геоморфології, природоохоронної геоморфології і геотуристики, антропогенної геоморфології, зв’язків рельєфу і розміщення сакральних об’єктів, екологічних досліджень для протипаводкових цілей та іншим.

З вітальним словом до учасників наукового семінару виступив завідувач кафедри геоморфології і палеогеографії, заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка Ярослав Кравчук.  Він привітав учасників семінару, зокрема присутніх гостей з інших ВНЗ України та Польщі. Найбільші дискусії та зацікавлення викликали доповіді,  присвячені  дискусійним питанням історії розвитку Українських  Карпат Ярослава Кравчука,  впливу рельєфу на розміщення сакральних об’єктів на Любельщині Маґдалєни Любяж і Пйотра Кулєши,  проблемам вивчення надзаплавних терас Дніпра у Київському Придніпров’ї Романа  Гнатюка та інші.

Під час наукової екскурсії за маршрутом Львів – Ворохта учасники семінару відвідали Галицький національний природний парк, а у суботу, 15 вересня відбулась наукова екскурсія на Говерлу.