Відбулась навчальна поїздка групи студентів географічного факультету за програмою “Студентські поздки до Німеччини”

02.11.2016 | 14:00

З 16 по 27 жовтня 2016 року на підставі угоди між Німецькою службою академічних обмінів (DAAD) і Львівським національним університетом імені Івана Франка, група з 15 студентів географічного факультету під керівництвом доцента кафедри економічної і соціальної географії Стецького В.В. здійснила за програмою “Студентські поїздки до Німеччини” науково-пізнавальну і навчальну поїздку до ФРН.
Учасники поїздки отримали можливість відвідати ряд лекцій з головних напрямків сучасних географічних досліджень провідних професорів університетів Німеччини. Зокрема, автора підручника “Соціально-економічна географія Німеччини”, проф., доктора Ельмара Кульке з університету імені Гумбульдта в Берліні, Сергія Мелхєра з Віадріни у Франкфурті на Одрі, а також доктора Даніеля Шіллера з Грайсвальдського університету, доктора Флоріана Дюкмана з Кіля і доктора Мартіни Нейбургер з Гамбурґа, зустрітись і поспілкуватись із студентами про їхнє навчання і соціально-культурний побут.

Важливим етапом програми стали відвідини парламенту ФРН і спостереження за роботою та політичними дискусіями парламентарів країни.
Учасники поїздки також познайомились із технологічними процесами видобування бурого вугілля в кар’єрі Боксберґ, виробництвом електроенергії на електричній станції “Vattenfall” та роботою водоочисної станції у Берліні.

Актуальними, з погляду на важливість часу і проблеми українських реалій, стали екскурсії на рекультивовані і адаптовані під рекреаційні зони відпочинку колишні території буровугільного кар’єру, знайомство з практичними заходами з відновлення рекреаційних зон узбережжя Балтійського моря на острові Рюґен, спостереження за основними функціональними зонами й технологічними процесами на Кільському водному каналі.

Цікавими і корисними були зустрічі з провідними фахівцями управлінь соціально-економічного розвитку міст Ціттау і Франкфурта на Одрі, а також національно-культурного центру Лужицьких Сорбів у Бауцені (Будишин). Тут учасники поїздки дізнались про актуальні проблеми і перспективи господарського розвитку цих міст і навколишніх територій, про сучасний культурно-освітній стан і потенціал єдиної на території Німеччини Сорбської слов’янської меншини.

Всі навчальні екскурсії за програмою DAAD “Студентська поїздка до Німеччини” мали навчальний характер, спонукали учасників до численних роздумів й обговорень.

Учасники програми “Студентські поїздки до Німеччини” висловлюють вдячність керівникам і відповідальним працівникам Німецької служби академічних обмінів (DAAD) й Львівського національного університету імені Івана Франка за сприяння, підтримку і допомогу в її практичній реалізації.