“Ведмежа” екологічна акція 2019

10.05.2019 | 11:39

В рамках співпраці географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка та ведмежого притулку “Домажир” 7.05.2019 р. відбулась вже друга екологічна акція боротьби з поширенням борщівника Сосновського на території ведмежого притулку. Під керівництвом завідувача кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка доц. Рожка І.М., доцентів Койнової І.Б., Сенчини Б.В., Блажко Н. Б., зав. лабораторії екологічної експертизи Зюзіна С., ст. лаб. Крук Д. та Рикмаса Т. за участі студентів першого курсу проведені роботи із знищення дуже шкідливого та небезпечного бур’яну.

Дорогою в Домажир, в автобусі, доц. Койнова І.Б. провела для учасників «мобільну лекцію» про випадки жорстокого поводження з дикими тваринами та функції ведмежого притулку, ознайомила з екологічними особливостями борщівника Сосновського, шкодою, яку завдає довкіллю, господарству, людині, методами знищення цього бур’яну.

Акція почалась із екскурсії та фотосесії з ведмедями. Далі організатори провели інструктаж щодо безпеки роботи із борщівником Сосновського, був розданий інвентар та захисні рукавиці.

Не дивлячись на дощову, холодну погоду усі учасники проявили неабияку завзятість та активність, не залишивши шансу жодному, навіть найменшому, борщівнику. Акція пройшла у дружній, веселій атмосфері. Нагородою за гарну роботу стала мистецька грибна «географічна» юшка, яку смакували мовчки і з задоволенням.

Працівниками лабораторії «Екологічної експертизи»  були обстежені модельні ділянки в околицях ведмежого притулку, закладені для наукових досліджень особливостей росту і поширення борщівника Сосновського у геосистемах з різним видом господарського використання та методів боротьби з небезпечним бур’яном.

Організатори акції дякують екоактивним студентам першого курсу географічного факультету, а також працівникам деканату Литвин З., Білій Т., Новосад Н. за підтримку та смачну юшку.

Окрема подяка директору ведмежого притулку Николину І.Ю. та ГЕО «Екопоступ» за організаційну підтримку. Подібні акції мають не лише практичний результат, але й значне екологоосвітнє значення, виховують особисту відповідальність за стан довкілля.

Текст Койнова І.Б., фото І. Койнова, Н. Блажко