Увечері, 4 вересня, відбулась екскурсія містом під назвою «Герби у Львові і як їх шукати».

09.09.2019 | 12:14

Разом з екскурсоводом Тарасом Завадовським та Тетяною Казанцевою, Гал-інфо та інші учасники прогулянки, присвяченої пошуку гербів, пройшлись маршрутом від собору Святого Юра і до Наукової бібліотеки ЛНМУ ім. Данила Галицького.

Охочих пізнати ще одну таємничу сторону львівських історичних будівель не зупинив навіть проливний дощ, який був, наче ще одним слухачем розповіді про Львів. Екскурсія видалась надзвичайно цікавою та пізнавальною.

За словами екскурсоводів, тема геральдики в цілому є мало дослідженою. В історії бували моменти, коли зростав інтерес суспільства – істориків, науковців, малярів та архітекторів – до науки про герби, проте він швидко згасав.

А в радянський період взагалі не було досліджень, адже в той час вважали, що геральдика – буржуазна наука. Чимало гербів тоді знищили, особливо тих, що містили на собі зображення орла, бо тоді цього птаха часто пов’язували з нацистами, буржуазною владою.

Відродження гербознавства почалось вже за незалежності України, і не без титанічної праці відомого майстра цієї справи Андрія Гречила.

Також наприкінці прогулянки Тетяна Казанцева анонсувала другу безкоштовну екскурсію, яка вже відбулась в четвер, 5 вересня. Вона стосувалась одного з найцікавіших постатей в історії архітектури і містобудування Львова початку ХХ століття Івана Левинського. Екскурсія будинками пана Левинського розпочалась о 17:00 від вулиці Дорошенка, 73.