Українсько-польський семінар з розвитку географічної науки і освіти

04.06.2018 | 10:41

1 червня 2018 року на географічному факультеті відбувся міжнародний семінар на тему: «Географічні товариства в Польщі і в Україні та їх роль у розвитку географічної науки і освіти» за участю багаточисельної делегації польських географів, що представляли Люблінське відділення Польського Географічного Товариства. Колеги з Польщі прибули до нашого університету в рамках святкування 100-річчя Польського Географічного Товариства та відзначення Року Географії у Польщі.

На семінарі було розглянуто питання, пов’язані зі здобутками Львівської школи географії, яка пов’язана з видатними постатями польської і української географії (Антоній Реман, Еугніуш Ромер, Степан Рудницький), а також ролі географічних товариств у розвитку науки і освіти. Про Люблінське відділення Польського Географічного Товариства розповіла д-р Ельжбета Кардашевска. Спеціальна доповідь польських географів д-ра габ. Павела Цебрикова і д-ра Кшиштофа Каламуцкєго була присвячена проф. Францішеку Угорчаку – засновнику люблінської картографічної школи і випускнику та колишньому працівнику кафедри географії (у довоєнний період) Львівського університету. Обговорювались напрями можливої співпраці географічних товариств (Львівського відділення Українського Географічного Товариства і Люблінського відділення Полького Географічного Товариства) та географів Університету Марії Кюрі-Склодовської та Львівського національного університету імені Івана Франка.

З української сторони у дискусіях семінару взяли участь декан географічного факультету доц. Володимир Біланюк, проф. Олег Шаблій, проф. Лідія Дубіс, проф. Іван Ровенчак та секретар Львівського відділення Українського Географічного Товариства Юрій Зінько.

У прийнятій резолюції семінару зазначено, що такі семінари географів потрібно зробити щорічними з відповідним їх проведенням у Любліні та Львові.