Польовий семінар студентів-географів на Львіському сміттєзвалищі

28.03.2016 | 13:37

24 березня 2016 р., у рамках вивчення студентами курсу „Екологічна культура”, доцент  кафедри раціонального використання природних ресурсів та охорони природи географічного факультету Ірина Койнова організувала навчальну поїздку на Львівське міське звалище твердих побутових відходів поблизу с.Грибовичі Жовківського району.

Метою польового семінарського заняття на тему „Культура поводження з побутовими відходами ”  було ознайомлення із складом твердих побутових відходів (ТПВ), об’ємами утворення, методами вивозу з міста та складування сміття населених пунктів, а також обговорення можливих шляхів вирішення проблем поводження із ТПВ.

Студенти побачили реальні об’єми відходів, які щодня продукують жителі міста  Львова та інших населеих пунктів області. Оцінили розміри сміттєзвалища та його санітарно-екологічний стан. Ознайомились з основними екологічними проблемами, які виникають при такому способі складування твердих побутових відходів: забруднення атмосферного повітря звалищними «парниковими» газами, просочування з тіла сміттєзвалища забруднюючих речовин у ґрунти, поверхневі та підземні води, забруднення довкілля промисловими відходами, що зберігаються на території сміттєзвалища у гудронових «озерах».

Головний еколог Львівського сміттєзвалища розповів також про роботу очисних споруд та заходи щодо попередження забруднення довкілля. Зокрема будівництво трубопроводу для перекачування інфільтрату сміттєзалища на очисні споруди Львова. Висвітлив актуальні управлінські проблеми, наявність яких перешкоджає здійсненню ефективних природозахисних заходів:  припинення дегазації полігону і вилучення з тіла сміттєзвалища парникових газів (через закінчення дії Кіотського протоколу), мала потужність очисних споруд, неможливість використання гудронів, як вторинної сировини тощо.

Особливу увагу у дискусії приділили питанню культури поводження з побутовими відходами жителів міста Львова.  Сортування відходів мешканцями Львова дозволить зменшити об’єми сміття, що вивозиться на звалище, майже на 50%, а відсортовані відходи – пластикові упакування, папір, скло, метал – використати як дешеву вторинну сировину. Загальна екологічна культура жителів Львова – теж важлива складова зменшення відходів. Якщо свідомі мешканці відмовляться від використання пластику, замінять целофанові пакети на паперові чи екоторби, не будить купляти одноразових товарів – користь буде подвійною: зменшаться об’єми утворення сміття та покращиться стан довкілля.

Проведення таких польових семінарів – дієвий метод екологічної освіти, який дозволяє побачити проблему з середини, виявити причини її виникнення та можливі шляхи особистої участі у її вирішенні.

 

 

Текст і фото  Ірини Койнової