Навчально-пізнавальна екскурсія студентів-природоохоронців на Сонячну й вітрову електростанції

13.05.2017 | 16:03

У четвер 11 травня 2017 р. студенти четвертого курсу географічного факультету в рамках курсу “Поновлювані джерела енергії” (асист. Теліш П.С.) відвідали Старосамбірську вітрову (ВЕС) та Самбірську сонячну (СЕС) електростанції.

Старосамбірська ВЕС розташована поблизу м. Старий Самбір на правому березі Дністра. На сьогодні ця, найпотужніша в Українських Карпатах вітроелектростанція, має загальну потужність 13,2 МВт. Будівництво ВЕС розпочалося ще у 2014 р. Проект будівництва і експлуатації реалізується за допомогою кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (вартість проекту складає понад 20 млн. євро). У жовтні 2016 року відбулося відкриття другої черги ВЕС “Старий Самбір-1”. Загальне річне виробництво електричної енергії – майже 36 млн кВт годин. На майданчику ВЕС розташовані чотири вітряки. Висота однієї вітроустановки – 119 метрів, довжина лопастей – 56 метрів. Гарантійний термін роботи – 20 років.

Екскурсію для студентів-природоохоронців провів головний енергетик фірми “Еко-оптіма” Роман Волощак зі Старого Самбора. Вона викликала значний інтерес у студентів-географів. Доц. Сенчина Б.В. розповіла студентам про особливості проведення оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), у проведенні якої вона приймала участь перед початком будівництва електростанції.

Після цього учасники поїздки відвідали Самбірську сонячну електростанцію у с. Ралівка Самбірського р–ну.

Самбірська фотоелектрична сонячна електростанція, будівництво якої розпочалося у 2012 р., розташована на першій правобережній терасі Дністра поблизу автошляху Самбір-Дрогобич. Будівництво і експлуатація СЕС – спільний проект української компанії “Еко-оптіма” та чеської “ТТС-енерго”. У травні 2013 року відкрито другу чергу СЕС. На сьогодні загальна потужність станції становить близько 10 мВт. На станції використовуються сучасні кремнієві фотоелектричні панелі, значна частина яких має можливість регулювання кута нахилу сонячних променів протягом року.

Цікаву інформацію про найважливіші метеорологічні і кліматичні передумови, важливі для отримання електричної енергії, пояснив студентам доцент кафедри фізичної географії Шубер П.М.