Міжнародний географічний семінар продовжується у Німеччині

29.11.2016 | 12:30

26 листопада 2016 р. розпочався другий етап українсько-німецького виїзного семінару «Біженці та мігранти як виклик для суспільства» (за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Німецької служби академічних обмінів. Головні організатори семінару – Байройтський університет, Львівський інститут менеджменту і географічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, учасники – викладачі, аспіранти і студенти.

У неділю, 27 листопада, в першій половині дня учасники ознайомилися з географічним розвитком міста. Екскурсія мала науковий характер. Проф. Г. Попп за акцентував на п’яти періодах розбудови міста (з кінця XVII ст. до сьогодення), які тісно пов’язані з суспільними (політичними і економічними) умовами та відповідними їм міграційними процесами.

У другій половині дня у приміщенні ГО «Міжнародний клуб» активно дискутували питання сучасної міграційної політики Німеччини. Головним доповідачем була п. У. Заумвеба (U. Saumweba) – представник Міністерства міграції Німеччини. Питання інтеграції біженців у німецьку спільноту визначено як головний виклик, що вимагає координації зусиль державних структур, громадськості і самих біженців.

28 листопада робота проходила у Інституті Африканських досліджень IWELEWA-Haus. У різноманітності напрямків дослідження Африканських студій переконала запропонована для огляду інтерактивна виставка «Украдені моменти». Представлено музичну культуру Намібії 1950–1980-х рр., яка збереглася фрагментарно. Група дослідників опрацьовувала архівні матеріали у Намібії, зібрала низку життєвих історій. Сучасні мистці, під враженням прослуханої музики, створили обкладинки для музичних альбомів, які могли б вийти з студій звукозапису.

З вітальним словом виступив куратор міжнародних зв’язків Байройтського університету п. А. Гейнеманн (Heinemann). Підтверджено наміри підписання угоди про співпрацю з Львівським національним університетом імені Івана Франка. Про організацію роботи з біженцями у напрямку їхньої інтеграції, зокрема залучення до навчання у Байройтському університеті розповіла п. Гелена Штайґерта (Helena Steigertahl).

Проф. М. Янків представив доповідь «Політичні виклики міграції в Україні». Закцентовано на проблемах внутрішньої трудової міграції та переміщених осіб.

Др. Іван Рамадан (Пльзень, Республіка Чехія) висвітлив сприйняття у суспільстві Чехії арабських біженців з позиції політичного дискурсу і більшості населення. Як продовження теми розглядалася наступна доповідь – др. Збинека Таранта (з цього ж університету), лише увага приділена ставленню анти-ісламістів, правих національних рухів до ісламу, формування ісламофобії.

Ас. І. Ванда представила доповідь про міграційні процеси у прикордонних регіонах (на прикладі Українського Розточчя)

Проф. Метью Ганнау (Matthew Hannah) презентував досвід США щодо інтеграції мігрантів (на прикладі ірландців, євреїв, українців, китайців, латино-американців). Дискутувалося питання мультикультуралізму з позиції ліберального і комунітаристичного підходів та його відповідності сучасній ситуації в ЄС.